pure chocolade heeft een bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend effect. Hiervoor moet je wel ongeveer een halve reep pure chocolade van 85% of hoger eten. Volgens studies vermindert slechts één stuk chocolade per dag (ongeveer 5 g) het risico op een hartaanval met 50%.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet
Om die reden staat het al lang bekend als een 'slecht' vet dat het 'slechte' cholesterol, LDL, verhoogt.
Volgens een rapport van Consumer Reports uit december 2022 bevatten bepaalde pure chocoladerepen, waaronder de Lindt-producten die in de rechtszaak worden genoemd, een zodanig hoog gehalte aan lood en cadmium dat het eten van slechts 28 gram per dag een volwassene op een consumptieniveau zou brengen dat de volksgezondheidsautoriteiten als 'schadelijk' zouden beschouwen.
Er zijn een paar opties met lagere bedragen, de bekendste is Ghirardelli. Andere merken, waaronder twee biologische opties, Mast en Taza Chocolate , staan ook op de lijst met veiligere keuzes.
"Een typische portie pure chocolade is 1 ounce, dus elke dag 1 ounce eten is een vrij klein risico in het grote geheel der dingen ," zei Frame. "Maar het is iets waar we ons bewust van moeten zijn voor het geval we ook in de buurt zijn van andere bronnen van blootstelling aan lood, zoals loodverf in een oud huis."
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Om het meeste "gezondheidsvoordeel" te krijgen, kies je voor pure chocolade (70-80% cacao) met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker . "Ik denk dat een sleutel tot succes op de lange termijn met een gezond dieet is om af en toe te genieten - of het nu een klein dessert is of een groot stuk pure chocolade," zegt gediplomeerd diëtiste Haley Dockrey.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Pure chocolade bevat meerdere malen meer antioxidanten dan groene thee of rode wijn. En het bevat stoffen die kunnen helpen uw bloeddruk te verlagen, uw cholesterolgehalte en hersenfunctie te verbeteren en uw lichaam te helpen omgaan met insuline .
Het bevat alle vitaminen die het lichaam nodig heeft (behalve vitamine C) en ongeveer 300 voedingsstoffen die gezond zijn voor het menselijk organisme. Dankzij de positieve bestanddelen van cacao, zoals theobromine, geven donkere chocolaatjes u na het eten ervan een zeker gevoel van geluk.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Ja, Lindt 90 Dark Chocolate is een goede keuze. Het bevat 90% cacao, wat talloze voordelen biedt voor het menselijk lichaam.
Pure chocolade is een van de vele voedingsmiddelen waarvan in klinische onderzoeken is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen . Maar dat betekent niet dat u het bij elke maaltijd moet eten. Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als u serieus bent over het verlagen van uw cholesterol.
* De dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. INGREDIËNTEN: Chocolade, cacaopoeder, cacaoboter, suiker, natuurlijke bourbonvanillebonen.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Over het algemeen bevat 30 gram pure chocolade ongeveer 20 mg cafeïne , 30 gram melkchocolade bevat ongeveer 6 mg cafeïne en 30 gram witte chocolade bevat minder dan 2 mg cafeïne. Ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat ongeveer 80 - 155 mg.
Lindt Excellence 90% is een elegante en verrassend goed uitgebalanceerde pure chocolade met een hoog percentage . Ontdek de smaken van supreme pure chocolade met diepe cacao, maar met een romige smeltende en fluweelzachte textuur. Rijke cacaosmaken maken plaats voor rokerige tonen en ondertonen van espresso, geroosterde noten en subtiele rokerige tonen.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.