Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Witte druiven
Ze bevatten veel koolhydraten en smaken iets zuurder dan de rode druiven. Een voordeel hiervan is dat ze daarom ook minder suiker bevatten. Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten.
Een rode druif bevat meer van calcium, magnesium, vezels en vitamine C ook al is het verschil erg klein. Er zit aan de andere kant meer vitamine B6, ijzer en kalium in een witte druif. Bij een witte druif is ook het natrium- en suikergehalte wat lager.
Rode druiven hebben rode én blauwe kleurstoffen in de schil (de samenstelling hangt af van het ras), witte druiven zijn geel of licht groen. De kleur van de druif zit dus in de schil, snij een druif maar eens doormidden. Je zit dat het vruchtvlees helder van kleur is.
Bij sommige druivensoorten zijn de polyfenolen geconcentreerd in de schil, en bij andere zijn ze overvloediger aanwezig in het vruchtvlees. Concord- en paarse druiven hebben de hoogste totale antioxidanten vergeleken met rode en groene . Maar alle soorten hebben een antioxidantenboost. Polyfenolen staan bekend om hun gezondheidsbevorderende kwaliteiten.
“Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen om optimaal te functioneren.”
Anthocyanen en resveratrol in blauwe druiven kunnen het risico op hartziekten verminderen door bescherming te bieden tegen atherosclerose en het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen .
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Veel vezels
In vergelijking tot de andere populaire soorten fruit in Nederland bevatten druiven de meeste voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en soepele stoelgang.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Wees je er wel van bewust dat druiven niet de allerbeste keuze zijn als je op je lijn probeert te letten. Een portie bevat vrij veel suiker en calorieën, maar het is alleszins een betere snack dan een zak chips.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Net als ander fruit staan druiven in de Schijf van Vijf. Dat geldt voor druiven met én zonder pit, beide zijn een gezonde keuze. Misschien vind je pitloze druiven lekkerder eten, maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je die kiest of druiven met pitten.
Als u bezorgd bent over koolhydraten, zijn groene druiven de beste keuze, omdat ze iets minder suiker per gram bevatten. Als antioxidanten en algemene ziektepreventie belangrijk zijn, zijn donkere druiven zoals rode en concorddruiven uw beste keuze, omdat ze de hoogste hoeveelheid polyfenolen bevatten.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Nee! Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Antwoord van Francisco Lopez-Jimenez, MD Kippeneieren zijn een betaalbare bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze bevatten van nature ook veel cholesterol. Maar de cholesterol in eieren lijkt het cholesterolgehalte niet te verhogen zoals sommige andere voedingsmiddelen, zoals die met veel transvetten en verzadigde vetten, dat doen.
Wat voedingsstoffen betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen soorten druiven. Wel zitten er door het hoge suikergehalte relatief veel calorieën in: zo'n 67 kcal per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met kiwi's en appels, maar twee keer zoveel als in bijvoorbeeld aardbeien.
In feite leveren Concord-druiven en hun sap veel van dezelfde polyfenolen en hartgezondheidsvoordelen als rode wijn . Een van de belangrijkste manieren waarop 100% druivensap de gezondheid van het hart ondersteunt, is door een gezonde bloedsomloop te bevorderen, uw bloed te laten pompen en uw energie te laten stromen.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.