Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.
UHT-melk is de beste keuze indien u zoekt naar een melk zonder bacteriën met een langere bewaartijd. Als het vetgehalte belangrijk is, is halfvolle melk een goede keuze: hij levert eiwitten, calcium, vitaminen en mineralen, maar niet te veel vetten.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Dat karnemelk goed is voor je darmen, is al vrij lang bekend. Zo won een Russische geleerde in 1908 al een Nobelprijs met onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte dat gefermenteerde melkproducten (zoals karnemelk) kunnen helpen om onze darmen gezond te houden.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Biologisch van Nederlandse bodem of biologisch dynamisch (Demeter) zijn andere goede opties. Deze keurmerken stellen minder eisen aan de stal dan Beter Leven, maar de dieren komen wel meer buiten: minimaal 180 dagen, gemiddeld acht uur per dag. Ook hoeven deze koeien gemiddeld minder melk te geven en leven ze langer.
Magere zuivel of volle zuivel? Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Voor regelmatige melkdrinkers is drie kopjes per dag de standaard. Je kunt dat equivalent ook krijgen in andere zuivelproducten, zoals kaas en yoghurt. Magere, magere of 1% koemelk zijn gezondere opties vergeleken met 2% of volle melk.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Of karnemelk gezonder is dan normale melk is moeilijk om te zeggen. Karnemelk heeft minder calorieën en vet, dus als je op je lijn let, is het een slimme keuze. Maar gewone melk bevat meer eiwitten en calcium. Beide zijn op hun eigen manier gezond.
Merken als Amul, Mother's Milk en Govardhana behoren tot de betere merken, omdat ze heerlijke melk leveren die voldoet aan strenge veiligheids- en hygiëne-eisen. Of u nu kiest voor romige, magere of magere melk, deze merken bieden daarom verschillende opties en diëten voor verschillende wensen.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Het bevat bijvoorbeeld heel veel voedingsstoffen. Hoewel het iets minder proteïne bevat dan koemelk, bestaat het wel uit gezonde vetten, vitamine E, magnesium en koper. Goed voor je hart, botten en je immuunsysteem. Ook fijn: cashewmelk bevat een stuk minder calorieën dan volle koemelk.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Alpro Havermelk: Alpro volgt als een betrouwbare keuze, vooral vanwege het ontbreken van toegevoegde suikers in hun havermelk. Met matige vetten en vezels, evenals toegevoegde vitamine D en calcium, biedt Alpro een gebalanceerde optie voor bewuste consumenten.
Van het helpen van de spijsvertering en het versterken van de immuniteit tot het bevorderen van gewichtsverlies en het verbeteren van de gezondheid van de huid , het nutritionele profiel maakt het een waardevolle aanvulling op uw dagelijkse dieet, en biedt zowel verfrissing als welzijn. Als uw metabolisme niet sterk genoeg is, drink dan elke dag een glas karnemelk.
Volgens voedingsdeskundigen is karnemelk behoorlijk gezond, mits er geen suiker aan is toegevoegd. Het is dan een pure drank, zonder toevoegingen of smaakjes, er zit minder vet en lactose in dan melk en het bevat veel calcium.
Tot slot blijken verschillende zuivelproducten als yoghurt, karnemelk en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën. De onderzoekers van deze studie laten zien dat voedingsaanpassingen mogelijk kunnen helpen om ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen.
Magere melk biedt alle nutritionele voordelen van koemelk, zoals veel calcium, vitamine D en eiwitten, zonder het toegevoegde vet. Dit maakt het de beste melk voor ouderen om de gezondheid van de botten te behouden en de spierfunctie te ondersteunen zonder het risico op hartziekten te vergroten.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Ze moeten gewoon bepalen hoeveel ze kunnen verdragen. Sommige senioren kunnen misschien vier ons melk per dag drinken, terwijl anderen acht kunnen drinken . Door hun grenzen te vinden en te bepalen, kunnen ze de nuttige voedingsstoffen binnenkrijgen zonder de gastro-intestinale effecten.