De kooktijd varieert van 10 tot 20 minuten. Het hangt af van de grootte van de stukjes wortel en de dikte van de wortel. Prik regelmatig met een vork in de wortel om te controleren of die al gaar is. De wortel moet zacht genoeg zijn om er met je vork in te kunnen prikken.
In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 9 en 10 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste wortels klaar om te oogsten. Om te zien of het al zover is, veeg je aan de voet van het loof wat mix weg. De wortel moet minstens één centimeter doorsnede hebben. Of ze al groot genoeg zijn hangt echt af van het weer.
Wortelen : rijpe wortelen hebben een diameter van ongeveer 12 mm en komen meestal een beetje uit de grond. Als de wortels nog niet zichtbaar zijn, kan je de grond errond wat losmaken met een hark of riek. Controleer dan hun rijpheid. Normaal gezien worden wortels niet uitgegraven maar wel uit de grond getrokken.
Hoe oogst ik worteltjes? Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
De kooktijd van wortelen is 5 tot 10 minuten. Ze kunnen ook rauw gegeten worden. Was de wortelen voor gebruik en snijd de onder- en bovenkant af. Gebruik 250 tot 300 gram wortel om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Giet genoeg water in de pan om ervoor te zorgen dat de ingrediënten bedekt zijn; voeg knoflook, tijm en dragon toe. Breng de vloeistof aan de kook, zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het mengsel sudderen tot de wortels heel zacht zijn, 40 tot 50 minuten .
Zodra uw geschatte oogstdatum is aangebroken, controleert u de bovenkanten van de wortels van de wortels door ze voorzichtig uit de grond te tillen. Als ze boven het maaiveld uitsteken en ongeveer 3/4 - 1 inch in diameter zijn, zijn ze waarschijnlijk klaar om te oogsten.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Zien ze er gezond uit? Dan hebben ze een witte tot bruinige kleur. Zijn ze donker verkleurd, slap of snotterig, dan zit er maar één ding op en dat is de aangedane wortels weg te snijden/knippen. Let wel op dat je de gezonde wortels niet aantast.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Geef tijdens en ook na het kiemen regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 115 tot 157 wortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 12 tot 17 wortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
De bleke kleur is meestal het resultaat van warm weer of warme grondtemperaturen . De slechte vorming van wortels treedt meestal op wanneer de temperaturen boven de 85 graden uitkomen. Het is het beste om wortels te kweken in het vroege voorjaar of in de herfst nadat het warme weer voorbij is.
Als je wortels slijmerig aanvoelen en er verkleurd uitzien, verwelken of zacht zijn, of tekenen van schimmel vertonen, moeten ze worden weggegooid. De witte blos op de schil van de wortel is prima om te eten — het betekent alleen dat de wortels uitdrogen en water nodig hebben. Ongeschilde wortels worden beschermd door de schil.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur). Potgrond is wat dat betreft ideaal. Het is belangrijk dat de worteltjes weinig weerstand voelen tijdens de groei.
Oogsten. Wortels zijn ongeveer 12-16 weken na het zaaien klaar, en als je herhaaldelijk zaait, kun je bijna het hele jaar door genieten van verse wortelen. Oogst zodra ze groot genoeg zijn om te gebruiken - streef niet naar de grootste wortels, anders verlies je smaak.
Voeg de wortels het laatste half uur toe, of wanneer de bonen bijna gaar zijn .
Het antwoord zou kunnen zijn dat je je pan te vol propt . Als je de pan te vol propt bij het roosteren van wortels, kan dat allerlei problemen veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, het is een veelvoorkomende fout die veel mensen maken — en het is heel eenvoudig op te lossen.
Kook de wortels in een grote pan met kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer 8 tot 10 minuten . Giet de wortels af en laat net genoeg kookwater over om de bodem van de pan te bedekken; zet de wortels opzij. Roer de bruine suiker en boter erdoor; laat sudderen en roer tot de boter is gesmolten. Doe de wortels terug in de pan en hussel ze om.