Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
De rijke, zoete en romige smaak van witte chocolade past goed bij fruit met een zuurgraad, zoals citrus, en pittig, zoals bessen. Het past ook heel erg goed bij zoete vruchten, zoals meloenen en perziken. Donkere chocolade, bekend om zijn bittere bite, helpt bij het neutraliseren van zeer zoete vruchten, zoals bananen.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Van chocolade zelf wordt bijvoorbeeld bonbons, pasta en chocolade figuren gemaakt. Smeltchocolade kun je heel goed gebruiken voor het maken van drip cakes, ganache en chocolade decoraties. Daarnaast kun je met stukjes chocolade weer allerlei lekkere koekjes, cakes en taart bakken.
Kookchocolade, ook wel bak- of ongezoete chocolade genoemd, is meestal van lagere kwaliteit, bevat minder cacaoboter en meer cacaobestanddelen en heeft geen of minimale toegevoegde suiker. Het is ontworpen om gemakkelijk te smelten en te mengen in beslag en deeg, waardoor het ideaal is om te bakken en koken .
Daarnaast wordt chocolade ook gebruikt met churros, om aardbeien en ander fruit, koekjes, ijssandwiches en nog veel meer lekkernijen te coaten . Het wordt ook vaak gebruikt als saus bij lekkernijen zoals pannenkoeken, wafels en wentelteefjes.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Donkere chocolade combinaties
Om deze diepte aan te vullen, zijn robuuste partners ideaal. Denk aan noten! Amandelen, hazelnoten en pecannoten zorgen voor een heerlijke crunch, die de diepte van de chocolade aanvult met hun rijke smaken. Voor een zoetere twist, voegen chocolatiers gedroogd fruit toe, zoals wilde kersen en abrikozen.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Voeg boter toe voor een rijkere gesmolten chocolade .
Snijd de boter in dezelfde grootte als de chips zodat het makkelijk smelt. Smelt je chocolade op het fornuis en als je klaar bent, en het nog heet is, voeg je de boter toe en roer je het erdoor tot het helemaal gesmolten is. Voeg een eetlepel boter toe voor elke kop chocoladechips.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronnen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin, vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Plantaardige olie of koolzaadolie: Een paar druppels neutrale, smaakloze olie kunnen helpen om uw chocolade dunner te maken. Wees voorzichtig met het gebruik van olie, want als u te veel olie gebruikt, kan de chocolade vettig worden. Bakvet: Een beetje bakvet gemengd met uw chocolade kan deze ook dunner maken .
Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is geschikt. Dit voorkomt dat uw chocolade uitdroogt.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
Als je je pan op laag vuur zet, werkt deze directe verwarmingsmethode prima . Roer voorzichtig met tussenpozen om ongelijkmatige verwarming te voorkomen en houd het vuur laag, en dan zou het goed moeten komen. Houd het wel goed in de gaten en laat je chocolade niet onbeheerd achter, want het kan snel verbranden.
Au bain-marie (letterlijk vertaald 'in het bad van Marie') is een kooktechniek om beslag warm te houden of om ingrediënten, zoals chocolade, gelatine of boter, te smelten zonder het risico op aanbranden.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .