Broccoli Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Dus, welke voeding houdt je hersenen fit? Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Naast dat broccoli een caloriearme bron van voedingsvezels is, kan het ook goed zijn voor de hersenen. Broccoli is rijk aan verbindingen die glucosinolaten worden genoemd. Wanneer het lichaam deze afbreekt, produceren ze isothiocyanaten. Isothiocyanaten kunnen oxidatieve stress verminderen en het risico op neurodegeneratieve ziekten verlagen .
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Wat is Brain Food? In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden.
Mineralen zoals jodium, zink en ijzer zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Als je te weinig mineralen binnenkrijgt tijdens de groei van de hersenen, kan dat zorgen voor problemen bij de mentale ontwikkeling van een kind. Mineralen vind je in groenten, fruit, zuivel, noten en volkoren producten.
Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie. Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen.
De broccoli ziet er met zijn knallend groene jasje niet alleen übergezond uit, hij ís het ook. Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.
Broccoli
Groene groenten, zoals broccoli, bevatten vitamine K, dat in verband wordt gebracht met een beter geheugen. Ook bevatten ze een hoge concentratie vitamine E en foliumzuur. Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is belangrijk voor een normale ontwikkeling van de hersenen.
Sulforafaan, een actief extract van kruisbloemige groenten zoals broccoli en kool, reguleert genen die oxidatieve stress, ontstekingen en DNA-schade onderdrukken . Sulforafaan verbetert ook de mitochondriale functie, bevordert de glutathion (GSH)-synthese en passeert de bloed-hersenbarrière om zenuwontstekingen te verminderen.
Vitamine D. Vitamine D is opmerkelijk voor het ondersteunen van sterke botten en het helpen voorkomen van osteoporose. Het is ook gelinkt aan een gezonde hersenfunctie. Het handhaven van gezonde niveaus van vitamine D kan het geheugen versterken en dementie voorkomen.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Je geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor je geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren.
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Veel en vaak alcohol drinken en ongezond eten kunnen leiden tot een hoge bloeddruk en overgewicht. Dat vergroot de kans dat je dementie krijgt. Maar vaak krijgen mensen met zo'n ongezond voedingspatroon al veel eerder in hun leven te maken met andere ziektes.
Koffie. In sommige kleine onderzoeken leek het zo te zijn dat cafeïne de kans dat je dementie krijgt, vermindert. Een groot Nederlands onderzoek liet geen positief effect zien.