Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Doe de schijfjes of blokjes in luchtdichte diepvrieszakken en verwijder zo veel mogelijk lucht uit de verpakking. Schrijf de datum op de zakken en bewaar ze in de vriezer tot je ermee aan de slag wil gaan. Ziezo, nu kan je zonder zorgen courgettes invriezen en er het hele jaar lang van genieten!
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Romige soepen worden dikker in de vriezer , dus je moet geduld hebben als je ze ontdooit en opwarmt. Als ze te snel worden opgewarmd, kunnen romige soepen hun gladde consistentie verliezen. Geduld is het geheim van het invriezen van romige soep om smaak en consistentie te behouden tijdens extreme temperatuurveranderingen.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep. Zo maak je je soep helemaal af en proef je zelfs nog minder dat je soep 'vers' uit de vriezer komt.
Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
Zelf vind ik het met de kruidenkaas lekkerder, maar dat is smaak. Kookroom kan natuurlijk ook. Wil je het wecken. Zorg er voor dat de soep niet te dik is, of laat de ingrediënten ongepureerd.
Als je een voorraad courgettes wilt bewaren voor later in het jaar, kun je ze invriezen . Snijd de courgettes in de gewenste grootte, blancheer ze en vries ze vervolgens in op een schaal totdat ze bevroren zijn. Als ze eenmaal bevroren zijn, verdeel je ze in diepvrieszakken. Je kunt de courgette ook raspen en in diepvrieszakken invriezen.
Soepen die verrijkt zijn met melk, room of kaas zijn rijk en vullend, maar als u zuivelproducten invriest en opnieuw opwarmt, kunnen ze schiften en korrelig worden .
Het zal binnen een dag of twee ontdooien, afhankelijk van de grootte en vorm van de bewaarcontainer. Als je haast hebt, doe de soep dan in de container in een warmwaterbad totdat deze volledig ontdooid is . De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken.
Te minste houdbaar tot
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen. In veel andere landen geldt een ander advies.
Weckpotten, Mason Jars of andere glazen containers
Een weckpot, Mason Jar of andere glazen container zijn ideaal om soep of bouillon in te bewaren; zowel in de koelkast als vriezer.
Vooral romige aardappelsoep is er eentje waar niemand het over eens lijkt te kunnen worden. Dus, kun je aardappelsoep invriezen? Dat kan zeker!
Soepen met melk of room hebben de neiging om te schiften wanneer ze na het invriezen opnieuw worden opgewarmd. Voeg in plaats daarvan de room of melk toe aan uw soep nadat u deze opnieuw hebt opgewarmd . Aangezien de meeste romige soepen de zuivel pas tegen het einde van het kookproces toevoegen, bereidt u het recept tot die stap voor, vriest u het in en gaat u na het ontdooien verder waar u was gebleven.
Helaas kunnen soepen met melk, room of andere zuivelproducten korrelig worden of uit elkaar vallen tijdens hun verblijf in de vriezer . De beste manier om romige soep in te vriezen? Bereid de soep tot het moment dat de zuivel wordt toegevoegd, vries hem dan in en voeg de zuivel toe nadat u de soep opnieuw hebt opgewarmd.
Toch kan het voorkomen dat een courgetteplant of pompoenplant opeens toch bittere smaken gaan aanmaken. Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties. Dit kan bij hobbytuiniers voorkomen.
Een courgette bevat ook weinig calorieën en koolhydraten, wat het een ideale groente maakt voor mensen die een gezond dieet willen volgen. Courgettesoep is een gezonde keuze, vooral als je het zelf maakt en controle hebt over de ingrediënten en hoeveelheden.
In de diepvries blijft courgette tot 12 maanden goed.