Nee, zo gezond is pure chocolade niet Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Maar vergeleken met melkchocolade is pure chocolade het gezondere alternatief . Pure chocolade bevat minder suiker en geen melk, maar wel veel meer cacao. Het hoge percentage cacao zorgt voor bepaalde voordelen van het consumeren van pure chocolade. Flavanol wordt in veel planten aangetroffen, waaronder de cacaoplant.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade bevat wel wat bestanddelen die gezondheidsvoordelen bieden. Maar het bevat vrij veel calorieën, vet en toegevoegde suikers. Zoals met veel voedingsmiddelen is het het beste om het met mate te eten . Het bevat minder suiker dan melkchocolade, dus het is de betere keuze van de twee.
Een standaard 100-gram reep pure chocolade bevat ongeveer 530-650 calorieën, terwijl melkchocolade ongeveer 530-600 calorieën bevat en witte chocolade ongeveer 570-630 calorieën. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat pure chocolade meer bevat. Calorieën bestaan echter uit alle ingrediënten en voedingsstoffen.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
Hoog calorie- en suikergehalte: Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en andere schadelijke gezondheidseffecten . Bovendien kan het hoge suikergehalte bijdragen aan onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en gebitsproblemen.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Hoe beïnvloedt chocolade de dikke buik? - Quora. Chocolade zelf heeft geen direct effect op buikvet . Je kunt ook niet op een specifieke plek vet aankomen. Als je echter overtollige calorieën hebt en je gebruikt ze niet op de een of andere manier, word je dikker.
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.