(Volkoren)meel en bloem Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken gebruikt worden.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Pindameel is een vetarm koolhydraatrijk meel alternatief en wordt gemaakt met Amerikaanse pinda's. De pindameel bevat van nature weinig koolhydraten en valt daardoor onder koolhydraatarm meel. De lage glycemische index (GI) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel tijdens het nuttige van deze meel stabiel blijft.
Kort samengevat is het belangrijkste verschil tussen patentbloem en tarwebloem het eiwitgehalte en de glutenvormende eigenschappen. Patentbloem heeft een hoger eiwitgehalte en een beter glutenvormend vermogen, terwijl tarwebloem een lager eiwitgehalte heeft en een iets minder elastische structuur oplevert.
Is tarwe gezond? Voor tarwe gelden dezelfde voordelen voor de gezondheid als voor granen en graanproducten. Volkoren tarwe heeft veel positieve effecten op de gezondheid, onder andere door de vezels.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Als diëtiste beschouw ik havermeel als het gezondste meel omdat het niet alleen makkelijk te vinden of te maken is (meng haver gewoon tot een meelachtige consistentie), maar het is ook geschikt voor mensen met verschillende dieetproblemen, waaronder mensen die gluten vermijden (zolang je glutenvrije haver kiest). Het is ook veelzijdig in recepten.
Waar tarwemeel maar liefst 75 gram koolhydraten per 100 gram bevat, komt amandelmeel weg met slechts 10 gram koolhydraten per 100 gram. Omdat het zo vullend is krijg je minder snel trek, daarom past het goed in je dieet als je af wilt vallen.
Volkorenbloem geeft je energie en bouwstoffen voor je lichaam. Ook amandelmeel, kokosmeel of boekweitmeel zijn fijne alternatieven. Deze bevatten meer voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, onverzadigde vetten en mineralen zoals magnesium en fosfor.
Volkoren : Door wit meel in uw recepten te vervangen door volkorenmeel, verhoogt u uw inname van voedingsstoffen en vermindert u mogelijk ontstekingen.
Terwijl de volkorenversie wordt gemaakt door hele tarwekorrels tot poeder te vermalen, verwijdert wit meel de meest voedingsrijke delen — de zemelen en kiemen ( 21 ). Daarom wordt volkorenmeel algemeen als gezonder beschouwd. Het is een goede bron van eiwitten, vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen.
Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Banketbakkersmeel is de middenweg tussen cakemeel en bloem voor alle doeleinden. Professionele bakkers zijn dol op het feit dat het fijn gemalen is met een eiwitgehalte dat rond de acht tot negen procent schommelt, wat de perfecte balans vormt tussen schilferigheid en malsheid, terwijl de structuur behouden blijft.
Met patentbloem krijg je over het algemeen een beter resultaat. Dit type bloem is beter geschikt voor luchtigere baksels. Doordat patentbloem meer eiwitten bevat die goed zijn voor de glutenvorming, krijg je een elastischer en luchtiger deeg. Hierdoor is patentbloem perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten.
Tarwebloem T65 is een zeer fijne bloem. T65 bloem wordt gebruikt voor het bakken van traditioneel Frans stokbrood, maar is ook geschikt voor het bakken van pannenkoeken, cakes of taarten.
Amandelmeel staat bekend als een uitstekende keuze voor gewichtsverlies. Het bevat weinig koolhydraten, maar veel eiwitten, calcium, magnesium, vitamine E en onverzadigde omega 3-vetten.
Volkoren speltmeel is de onbewerkte vorm, bloem de sterk bewerkte. Enkel volkoren speltmeel is rijk aan vezels, B-vitamines en mineralen. Speltbloem is net zoals tarwebloem sterk geraffineerd en heel arm aan gezonde voedingsstoffen.
Voedingswaarde: Tarwe is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. De vezelinhoud is vooral belangrijk voor gewichtsverlies omdat het je helpt om je vol te voelen, waardoor de kans op overeten afneemt.
Samenvatting eten met weinig calorieën
Voor wie wil afvallen, zijn er echter voedingsmiddelen die goed vullen maar weinig calorieën bevatten. Voorbeelden zijn havermout, Griekse yoghurt, soep, bessen, en eieren. Deze opties helpen je langer vol te zitten zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt!
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Het meest gebruikte meel met het laagste koolhydraatgehalte is kokosmeel . Let op: Psyllium heeft het laagste koolhydraatgehalte, maar psyllium wordt over het algemeen niet gebruikt om hele cakes of koekjes te bakken, het wordt in kleinere hoeveelheden gebruikt om volume, vezels en elasticiteit toe te voegen.
In patentbloem zit over het algemeen vrij matige kwaliteit tarwe met een zeer wisselend bakresultaat. De kwaliteit van de eiwitten die nodig zijn om het glutennetwerk te maken is vaak laag. Hierdoor rijst je deegproduct niet goed.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Het is een soort bloem met een hoger eiwitgehalte dan gewone tarwebloem. Patentbloem is geschikt voor gevulde broden zoals vruchtenbrood en stollen. Dit komt omdat het een krachtiger soort bloem is en dus beter ''draagt'' dan de gewone Tarwebloem T65.