Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Ingevroren groenten doen niet onder voor verse
Ingevroren groenten zijn goedkoper en worden vaak als minder gezond gezien maar dit is eigenlijk onterecht. Het invriezen is namelijk een hele goede en natuurlijke manier om de kwaliteit van de groenten optimaal te houden.
Diepvriesgroenten zijn doorgaans goedkoper dan hun verse alternatieven . Naast de lagere kosten kunnen diepvriesgroenten ook meer porties bevatten dan de verse optie. Hierdoor krijgt u meer voor uw geld.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Diepvriesproducten en diepvriesmaaltijden: diepvriesproducten die ontdooid zijn, niet opnieuw invriezen; kook ze voor consumptie, gooi ze weg of vries ze opnieuw in nadat ze grondig gekookt zijn. Groenten: ontdooide groenten niet opnieuw invriezen . Bacteriën in deze voedingsmiddelen vermenigvuldigen zich snel. Bederf kan beginnen voordat er geuren ontstaan.
Diepvriesgroenten, ongeacht welke, kunnen vanuit bevroren toestand worden gekookt , zegt Amidor. "Omdat het kleine stukjes zijn (vergeleken met bijvoorbeeld een groot rund- of varkensgebraad) zijn ze veilig om te eten, zolang ze een minimale interne kooktemperatuur van ongeveer 135 graden F bereiken," zegt ze, wat betekent dat ontdooien niet nodig is.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Diepvriesgroenten kunnen een geweldig onderdeel zijn van een gezond dieet . Ze bieden u dezelfde voordelen als verse groenten, en er zijn extra voordelen. "Ondanks wat u misschien hebt gehoord, bevatten diepvriesfruit en -groenten net zoveel voedingsstoffen als verse producten, en soms zelfs meer", zegt Prof.
Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt . Verse groenten worden geblancheerd voor het invriezen en verliezen wel wat voedingsstoffen, maar niet veel. Producten die precies op hun hoogtepunt worden ingevroren, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die te vroeg worden geplukt, bewaard en duizenden kilometers worden vervoerd.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot. Dus wokken met verse groenten is de boodschap!
U zult misschien verbaasd zijn als u hoort dat er veel gevallen zijn waarin bevroren eigenlijk de betere keuze is. En aangezien bevroren producten vaak minder kostbaar zijn dan verse , is het de moeite waard om te overwegen. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zijn bevroren groenten en fruit vaak net zo, of zelfs meer, voedzaam dan hun verse tegenhangers.
De stijgende prijzen zijn volgens hem al wel in het buitenland te merken. ,,Er is daar veel vraag met relatief weinig aanbod. In Engeland zijn er misoogsten geweest vanwege een watertekort, als gevolg van de lang aanhoudende hitte.
Voedsel dat in containers wordt verkocht – bijvoorbeeld diepvriesgroenten en diepvriesfruit – is goed bewerkt voedsel , vaak ingevroren op het hoogtepunt van hun versheid. Ingeblikte producten kunnen ook een goede, relatief betaalbare manier zijn om aan uw groenten te komen.
In tegenstelling tot grote bevroren items, zoals een lamsbout of een kalkoen, hoeven bevroren groenten niet altijd ontdooid te worden voordat u ze kookt. Sterker nog, dit is niet alleen een extra stap, ontdooien voor het koken kan ook leiden tot slappe, slappe groenten .
Zolang u uw diepvriesgroenten niet te lang op kamertemperatuur laat liggen, omdat dit de groei van voedselbacteriën kan bevorderen , kunt u uw diepvriesgroenten gerust zo uit de zak eten.
De methode waarmee de groente werd ingevroren: De meeste groenten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren . Dit houdt in dat ze heel kort in kokend water worden gelegd. Blancheren helpt het verlies van textuur, smaak en kleur te stoppen.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het te ontdooien in de koelkast, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager . Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron. Heb je haast? Het is veilig om voedsel te koken vanuit de bevroren toestand.
Kies eerst een diepvriesgroente en verwarm je oven voor op 400°F. Doe je nog bevroren groenten (zonder er ook maar iets op te doen - Liz zegt dat het toevoegen van olie in dit stadium het vocht juist vasthoudt, waardoor de groenten zompig worden) op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 25 tot 30 minuten.
Diepvriesgroenten worden geoogst als ze het rijpst zijn. Binnen een paar uur na het plukken worden ze geblancheerd, of gedeeltelijk gekookt , en vervolgens snel ingevroren. Het proces helpt groenten om veel van hun voedingsstoffen te behouden.
Spinazie is rijk aan veel voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine K, ijzer, foliumzuur en kalium . Spinazie voegt ook wat proteïne toe aan uw dieet.
Wij geven de voorkeur aan bevroren spinazie boven ingeblikte spinazie omdat het lekkerder smaakt en minder natrium bevat. Bovendien bevat 1 kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen, waaronder vezels, foliumzuur, ijzer en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie. Dus als je energie wilt opdoen, doe het dan met bevroren spinazie.
Het invriezen van spinazie lijkt niet te betekenen dat er een verlies is in het bètacaroteengehalte . Bevroren spinazie is geweldig om bij de hand te hebben voor een gemakkelijke voedingsboost in soepen en sauzen. Voor andere toepassingen kunt u spinazie (vers of bevroren) stomen, in de magnetron doen, roerbakken of sauteren om foliumzuur en vitamine C te behouden.