Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
Er zijn vermeldingen van een giftige werking vanaf ongeveer 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht, bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kg lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin deze zoetigheden verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Een kleine hoeveelheid druiven of rozijnen kan bij een klein hondenras namelijk al een ernstige vergiftiging veroorzaken, terwijl een grote hond er niet of nauwelijks last van heeft. Heeft je hond dus maar een geringe hoeveelheid op gegeten, dan kan het toch verstandig zijn om contact op te nemen met de dierenarts.
Waarom zijn druiven slecht voor honden? Het voornaamste interne letsel bij honden als gevolg van het eten van druiven treedt op in de nieren. Honden die druiven of rozijnen hebben gegeten, lopen zelfs het risico op een totaal nierfalen binnen 48 tot 72 uur na het eten van deze verboden vrucht.
De druif (Vitis vinifera, vooral voor de hond) en leliesoorten (geslacht Lilium, met name bij de kat) blijkt als het om vergiftigingen gaat als plant het meest giftig voor honden. Druiven, rozijnen en krenten zijn voor honden en katten zeer giftig en kunnen maagdarmklachten, sloomheid en nierfalen veroorzaken.
Gemiddeld genomen wordt 32 gram druiven/per kg lichaamsgewicht en 11-30 gram rozijnen/kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Er van uitgaande dat een gemiddelde appeltaart ongeveer 70 gram rozijnen bevat en uw hond 20 kg weegt, zal de giftige hoeveelheid ongeveer 220-600 gram rozijnen zijn.
Ja, komkommers zijn een veilige traktatie voor honden. Zoals we al zeiden, hebben komkommers een zeer hoog watergehalte en een lage caloriewaarde, wat betekent dat ze een goed alternatief zijn voor andere menselijke voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Appels zijn een heerlijke traktatie voor honden. Ze bevatten vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van je hond kunnen versterken. Het is echter belangrijk om de appel in kleine stukjes te snijden en de zaden en de kern te verwijderen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Augurken zijn niet geschikt voor honden
Terwijl honden gewone komkommers meestal zonder problemen verdragen, zijn ingemaakte augurken niet geschikt voor viervoeters. Ze bevatten azijn en verschillende kruiden, zoals mosterdzaad en knoflook.
De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond. Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond.
Tip. Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit. Reken voor 4 personen een bak van 500 gram druiven.
Cashewnoten, amandelen, walnoten en andere gewone noten bevatten veel vet, wat bij je hond kan leiden tot braken, diarree en pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) veroorzaken. Oudere noten produceren een schimmel met mycotoxinen, die bij honden neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken.
Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond.
Omdat aardbeien weinig suiker bevatten vormen ze de ideale snack voor honden met (aanleg voor) overgewicht. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, zoals vitamine C. Dat helpt om het immuunsysteem van je hond te versterken zodat hij minder snel ziek wordt en sneller herstelt.
Ja, een hond mag mandarijn eten, maar met mate. Mandarijnen bevatten veel vitamine C, vezels en andere nuttige voedingsstoffen die goed kunnen zijn voor je hond. Echter, ze bevatten ook natuurlijke suikers en zuren die bij overmatige consumptie spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.
Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur.
Als bekend is dat een hond druiven of rozijnen heeft gegeten, dan moeten we zo spoedig mogelijk na opname de hond laten braken. Daarna moet de opname van gifstoffen zoveel mogelijk beperkt worden door het ingeven van actieve koolstof (Norit®).
Voer je huisdier daarom absoluut geen rozijnenbrood, appeltaart met rozijnen, krentenbollen, notenmix met rozijnen of andere etenswaren waar dit gedroogd fruit in verwerkt is.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
Ja, honden mogen met mate gewone, ongezoete yoghurt eten. Yoghurt voorziet honden van eiwitten, calcium en probiotica voor een gezonde darm. Sommige honden houden niet van de zure smaak of romige textuur van yoghurt. Vermijd yoghurt met toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen of giftig fruit.
Ja, je hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.