De hoogste rang binnen het College der Kardinalen is die van kardinaal-bisschop. Het College van Kardinalen bestaat uit drie orden, gerangschikt naar analogie van de graden van het wijdingssacrament: diaken (diaconus), priester (presbyter) en bisschop (episcopus).
De paus is de bisschop van Rome en is het hoofd van de katholieke kerk. De YOUCAT omschrijft hem als volgt: “De opvolger van de apostel Petrus, bisschop van Rome. Omdat Petrus al de eerste onder de apostelen was, heeft de paus als diens opvolger de leiding van het college van bisschoppen.
Een kardinaal is een hogere rang dan een bisschop , en is een adviseur van de paus. Een kardinaal is ook hoger gerangschikt dan een aartsbisschop.
Het kardinalaat is een eretitel, geen wijding. Het woord kardinaal is verwant aan het Latijnse cardo, ofwel 'spil', en aan cardinalis, dat 'voornaamste' betekent. Kardinalen hebben een spilfunctie, het zijn de belangrijkste leden van de clerus.
Kardinaal die bisschop is gewijd, maar géén aartsbisschop en géén metropoliet is. (bijvoorbeeld Karl Lehmann). (3). Kardinaal én (al dan niet titulair) aartsbisschop, maar géén metropoliet.
De hoogste rang binnen het College der Kardinalen is die van kardinaal-bisschop. Het College van Kardinalen bestaat uit drie orden, gerangschikt naar analogie van de graden van het wijdingssacrament: diaken (diaconus), priester (presbyter) en bisschop (episcopus).
Antwoord: Een aartsbisschop is doorgaans de bisschop van een groot grootstedelijk aartsbisdom en kan ook een kardinaal zijn . Een kardinaal is lid van het college van kardinalen en is volgens de huidige vereisten doorgaans een bisschop.
Kardinalen dienen als hoofdfunctionarissen van de Romeinse Curie (de pauselijke bureaucratie), als bisschoppen van belangrijke bisdommen en vaak als pauselijke gezanten. Ze dragen opvallende rode kleding, worden aangesproken met "Eminentie" en staan bekend als prinsen van de kerk .
De eerste twee kardinalen in de lijst werden wel geboren in het tegenwoordige Nederland, maar toen was van een Nederlandse nationaliteit nog geen sprake. Op dit moment heeft Nederland een levende kardinaal: Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht.
Een Kardinaal verdient zo'n € 4000 tot € 5000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
In 2013 gaf pater jezuïet Frederico Lombardi, voormalig directeur van het persbureau van de Heilige Stoel, aan dat het zowel “theologisch als theoretisch mogelijk” is om vrouwen kardinaal te maken.
Alleen de paus kiest bisschoppen en priesters om kardinaal te worden : “Degenen die tot kardinaal bevorderd worden, zijn mannen die vrijelijk door de paus van Rome zijn gekozen, die ten minste tot de orde van het priesterschap behoren en werkelijk uitblinken in leer, deugd, vroomheid en voorzichtigheid in praktische zaken” (Canon 315).
Kardinaal-diakens kunnen bevorderd worden tot kardinaal-priester, gewoonlijk na een periode van minimaal tien jaar na hun creatie. Gebruikelijk is dat hun titeldiakonie dan tevens hun titelkerk pro hac vice wordt. 'Kardinaal' is geen wijdingstitel zoals priester of bisschop, maar een eretitel.
De meeste kardinalen komen uit Italië, Nederland telt slechts één kardinaal en dat is Wim Eijk. Het zou niet de eerste keer zijn dat Utrecht een paus zou leveren. In het jaar 1522 werd de Utrechtse paus Adrianus geïnstalleerd in Rome.
Kardinalen herken je aan hun rode soutane en rode bonnet met drie punten. De rode kleur, scharlaken om precies te zijn, is symbool voor hun bereidheid om hun bloed te vergieten voor de Kerk.
De jaarwedden van de door het Rijk bezoldigde bedienaars van de katholieke eredienst worden vastgesteld als volgt: Aartsbisschop : (68.371,77 EUR) Bisschop : (55.127,56 EUR)
Rome, 30 september 2023 - Paus Franciscus heeft vanochtend 21 kardinalen gecreëerd. Hij deed dat tijdens een 'gewoon openbaar consistorie', dat plaatsvond op het Sint-Pietersplein van Vaticaanstad. Het aantal leden van het Kardinalencollege bedraagt nu 242.
Onderzoeksbureau Kaski houdt jaarlijks de kerncijfers bij. Ons land telt zeven bisdommen. Aan het hoofd hiervan staat een bisschop. Sommige bisschoppen worden bijgestaan door een of twee hulpbisschoppen.
In 1985 waren er nog ruim 23.000 nonnen in ons land, inmiddels is dat aantal gedaald tot 3.000. Zuster Scholastica ging in de jaren 70 tegen de stroom van de ontkerkelijking in en deed haar intrede in het klooster.
In een face-to-face gesprek spreken we een kardinaal in het Pools met Księze kardynale aan ofwel met Wasza Eminencjo, dat officiëler is en meestal door geestelijken wordt gebruikt. In het Nederlands wordt een kardinaal met (Zijne) Eminentie aangesproken, in het Vlaams met monseigneur of meneer de kardinaal.
Als een oosters-katholieke aartsbisschop of patriarch kardinaal wordt, kan hij worden aangesproken met "Zijne Eminentie" en "Uwe Eminentie" , of met de hybride vorm "Zijne Zaligheid en Eminentie" en "Uwe Zaligheid en Eminentie".
De kardinaal-staatssecretaris is een van de kardinalen die in het Apostolisch Paleis woont, waar ook de paus resideerde. Paus Franciscus zelf resideert daar niet. Die woont in het Domus Sanctae Marthae, het gastenverblijf van het Vaticaan.
Kardinalen zijn bisschoppen wiens capaciteiten de paus heeft erkend met een speciale titel, en de verantwoordelijkheid om als zijn adviseurs en raadgevers te dienen . De belangrijkste taak van een kardinaal is om de nieuwe paus te kiezen wanneer het ambt vacant wordt.
Het voorrecht om de rode galero te dragen werd voor het eerst verleend aan kardinalen door paus Innocentius IV in 1245 tijdens het Eerste Concilie van Lyon. De traditie in het aartsbisdom Lyon is dat de rode kleur is geïnspireerd door de rode hoeden van de kanunniken van Lyon .
De naam Kardinaal is afgeleid van de Kardinalen (de rang boven Bisschop) van de Rooms-Katholieke Kerk die rode gewaden en hoeden dragen . Jonge Noordelijke Kardinalen hebben zwarte snavels in plaats van de oranje-rode van de volwassenen. Deze verandert geleidelijk in de kleur van de volwassenen drie tot vier maanden na het uitkomen.