Wij raden af de pasta na het koken af te spoelen.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
De makkelijkste manier om restjes pasta te eten is door het in koude gerechten te gooien . Slierten pasta, zoals spaghetti of fettuccine, zijn geweldige koude sesamnoedels. Pureer gewoon wat pindakaas, sojasaus, een klontje gember, misschien een beetje knoflook met wat neutrale olie, zoals biologische koolzaadolie, en gooi het door je noedels.
Niet afspoelen . Pasta mag nooit, maar dan ook nooit, worden afgespoeld voor een warm gerecht. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan uw pasta blijft plakken. De enige keer dat u uw pasta moet afspoelen is wanneer u het gaat gebruiken in een koud gerecht zoals een pastasalade of wanneer u het niet meteen gaat gebruiken.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die halfvol staat met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, giet je het af en is het klaar voor gebruik.
Vul een grote pan of pot halfvol met water en breng het aan de kook. Zet een tweede pan of pot op de eerste en voeg de pasta toe. Gooi de pasta in olijfolie of saus zodat de noedels niet blijven plakken, en dek de bovenste pan of pot af zodat de pasta geen vocht verliest .
Pasta moet “al dente” (“tot op de tand”) zijn, ofwel zacht met een lichte bite of stevigheid. Kan ik het vuur onder de pan niet gewoon uitzetten? Helaas is dat niet zo makkelijk. De pasta zal in het hete water verder koken en papperig worden als je het te lang in het water laat staan .
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Je kunt de pasta en saus ook afgedekt in een pan op middelhoog vuur zetten en af en toe roeren totdat het goed is opgewarmd. Houd er rekening mee dat pasta zo'n drie dagen nadat het gekookt is nog goed is, dus laat het niet te lang in de koelkast staan voordat je het opeet!
Volgens Schols werkt het snel proberen af te koelen met bijvoorbeeld koud water niet goed. ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink.
Afgieten doe je door een deksel op een klein kiertje op de pan te zetten en zo het water eruit te laten lopen. Of doe het op dezelfde manier doen als bij het pastawater.
Kook je pasta nooit te vroeg, maar pas wanneer de saus klaar is. Een saus kun je namelijk net iets langer later pruttelen of even opwarmen, wat absoluut niet geldt voor gekookte pasta.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Magnetron 1 pond pasta met 1 eetlepel olie in een kom op 50 procent vermogen, af en toe roeren, tot je pasta er geroosterd en geblakerd uitziet, 5 tot 8 minuten . Door te roosteren kunnen de pasta-eiwitten hard worden, wat overmatig opzwellen voorkomt. Wat papperige, langzaam gekookte pasta-troep voorkomt.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Saus je pasta direct Zet je saus warm en klaar in een aparte pan, direct naast de kokende pasta. Zodra je de pasta hebt afgegoten, doe je deze in de pan met de saus en begin je deze direct te mengen, waarbij je indien nodig het achtergehouden pastawater toevoegt om de consistentie aan te passen.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
De kern van de zaak
Het is oké om warme gerechten in de koelkast te bewaren. Je hoeft niet te wachten tot de gerechten zijn afgekoeld voordat je ze wegzet . Sterker nog, het is beter om ze meteen op te slaan terwijl ze nog warm zijn dan ze te vergeten en ze te lang op kamertemperatuur te laten staan.