Onthoud, hoeveel je ook bonen en peulvruchten eet, ze tellen als maximaal 1 portie per dag. Aardappelen tellen niet mee als groenten en fruit. Dit geldt hetzelfde voor zoete aardappelen, cassave en weegbree.
Wanneer ze als onderdeel van een maaltijd worden gegeten, worden aardappelen over het algemeen gebruikt in plaats van andere bronnen van zetmeel, zoals brood, pasta of rijst. Hierdoor tellen ze niet mee voor uw 5 A Day . Andere groenten die niet meetellen voor uw 5 A Day zijn yams, cassave en weegbree.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon. Zo krijg je alsnog een gezonde portie binnen, maar wel iets minder dan normaal gesproken.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Er kunnen voordelen zijn aan het dagelijks eten van een aardappel . Volgens gezondheidsexperts kan het uw bloeddruk verlagen, zolang u het niet frituurt of belegt met of combineert met voedsel met veel verzadigd vet. De vezels en kalium in aardappelen zijn goed voor de gezondheid van het hart.
Voor een gemiddelde volwassene is 200 mg solanine schadelijk; de dubbele hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn. Aardappels bevatten gemiddeld 40 mg solanine per kg. Na het eten van meer dan 5 kilo aardappels in één keer kun je dus ziekteverschijnselen verwachten. Maar ook zonder solanine heb je dan al wel buikpijn.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Kan het eten van aardappelen je dik maken? Zowel aardappelen als rijst zijn complexe koolhydraten en als je ze met mate eet, word je er niet dik van . Ze kunnen echter wel gewichtstoename veroorzaken als ze worden gekookt met boter, margarine, room of een andere vette substantie, in plaats van alleen in water.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
A. Als algemene regel geldt voor het aardappeldieet dat men dagelijks 0,9 tot 2,3 kg aardappelen kan consumeren. Een onderzoek toont aan dat het eten van één middelgrote aardappel, gebakken of gestoomd per dag, onderdeel is van een gezond dieetproces dat het risico op cardiometabool risico, beroerte en diabetes zal verminderen.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9) Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4)
Om het maximale uit uw 5 A Day te halen, moeten uw 5 porties een verscheidenheid aan fruit en groenten bevatten . Dit komt omdat verschillende soorten fruit en groenten verschillende combinaties van vezels, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bevatten. Vrijwel alle soorten fruit en groenten tellen mee voor uw 5 A Day.
Eet een goede variatie aan plantaardige voeding, zoals:
Peulvruchten zoals linzen, erwten en bonen tellen allemaal mee voor uw 5 A DAY. Granen en ontbijtgranen zoals rijst, haver, pasta, brood, couscous en ongezoete ontbijtgranen . Kies voor volkoren varianten en beperk sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals taarten en gebak.
Bonen en linzen tellen mee voor uw 5-a-day . Ze zijn goede bronnen van koolhydraten en eiwitten, maar bevatten ook essentiële vitaminen en mineralen. Ze tellen echter maar als één portie, ongeacht de hoeveelheid of het type dat u eet (een portie is 80 g, of drie afgestreken eetlepels gekookte bonen).
Ze bevatten veel calorieën. In deze situatie, als je gefrituurde aardappelen eet, zal de hoeveelheid slecht vet erin ook toenemen. Daarom, als je aardappelen eet, eet ze dan in zeer beperkte hoeveelheden. Een gezond persoon kan dagelijks 25-50 gram aardappelen opnemen die niet te gefrituurd zijn.
Kies voor koken, stomen of bakken : Deze kookmethoden vereisen geen extra vet en kunnen helpen om het aantal calorieën lager te houden. Vermijd bakken en prakken met overmatige boter of room. Koel aardappelen af voor het eten: Bereid aardappelen van tevoren en laat ze afkoelen in de koelkast om hun resistente zetmeelgehalte te verhogen.
Voor een normale portie aardappelen reken je best zo'n 200 gram. Uiteraard zullen de liefhebbers van onze populaire 'patatten' of grote eters wellicht wat meer van de knollen op hun bord willen zien liggen.
Brood en aardappelen zijn geen calorie-rijke voedingsmiddelen. 100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal.
Aardappelen hebben ook een veel gunstiger mineraalgehalte dan pasta , met hogere niveaus van kalium, calcium, magnesium, fosfor en koper. Wat betreft de glycemische index wint pasta. De glycemische index (GI) is een maatstaf voor hoe snel een voedingsmiddel uw bloedsuikerspiegel kan laten stijgen, en het is een belangrijke maatstaf voor diabetici.
Witte rijst bevat 36,8% meer calorieën.
Qua calorieën biedt witte rijst meer calorieën dan aardappelen voor hetzelfde gewicht . Per 100 gram bevat aardappel slechts 95 kcal (3,96% van de referentie-inname), terwijl witte rijst meer calorieën bevat, namelijk 130 kcal (5,42% van de RDI).
Als u te veel aardappelen eet, vooral gefrituurde aardappelen of aardappelen met veel vet en zout, kan dat bijwerkingen veroorzaken zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel en bloeddruk . Dit terwijl aardappelen een goede bron zijn van vitaminen, mineralen en vezels.
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.
A: Het oude gezegde van één keer bakken en twee keer eten kan heel veilig zijn met slechts een paar voorzorgsmaatregelen . Ik laat dingen zoals het rollen van de aardappel in olie of andere zuivelcoatings zoals gesmolten boter weg, zodat er geen resten overblijven die een probleem voor de voedselveiligheid kunnen vormen wanneer de overgebleven gebakken aardappel afkoelt.