Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Witte chocolade is wel erg vet en kan daarom braken en diarree klachten geven. De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Het advies is om bij elke inname van chocola contact op te nemen met de dierenarts.
Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren. Melkchocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 10 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg).
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Om een indruk te geven: een hond van 5 kg kan milde vergiftigingsverschijnselen krijgen na het eten van 16 gram pure chocolade of 50 gram melkchocolade. Hoe snel reageert de hond op chocolade? De maag heeft een paar uur nodig om zich te legen.
Bel direct de dierenarts wanneer je hond een grote hoeveelheid chocolade heeft gegeten; Chocolade bevat een stof (theobromine) die giftig is voor honden. Hoe hoger het cacaogehalte (pure chocolade), hoe hoger de theobromine, hoe giftiger voor honden; Sommige honden zijn gevoeliger voor theobromine.
Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 24 uur na inname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter dat wordt gewonnen uit de cacaoboon. De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma).
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Theobromine geeft schade aan het zenuwstelsel. Honden worden onrustig, trillerig en kramperig gaan meer drinken en kunnen zelfs overlijden.
Waarom zijn druiven slecht voor honden? Het voornaamste interne letsel bij honden als gevolg van het eten van druiven treedt op in de nieren. Honden die druiven of rozijnen hebben gegeten, lopen zelfs het risico op een totaal nierfalen binnen 48 tot 72 uur na het eten van deze verboden vrucht.
Kat en chocola: wanneer symptomen van vergiftiging? Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht. Boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn.
Norit is ook zo'n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect. Wat wel goed werkt is Enterogelan.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade volgens kenners geen echte chocolade is.
Al met al is pure chocolade niet veel gezonder dan melk of wit. "Dat is goed nieuws voor liefhebbers van melk en witte chocolade want het maakt dus niets uit voor je gezondheid", aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. Het centrum vindt het belangrijker om te kijken naar de hoeveelheid die je eet.
Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter die afkomstig is van de cacaoboon, waar alle chocolade van wordt gemaakt. Witte chocolade is heerlijk romig en daarom past het perfect bij ijs.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden. Wij leggen uit hoe je gemakkelijk chocolade kan smelten!
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.