Ghee is een geklaarde botersoort die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Ghee is langer verhit geweest dan geklaarde boter, waardoor er bij ghee meer vocht is verdampt. Deze Indiase botersoort heeft een nootachtige en vollere smaak dan geklaarde boter.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt.
In de meeste hartige gerechten kan je olie of boter vervangen door ghee. Houd wel rekening met de uitgesproken smaak, het is erg persoonlijk of je ervan houdt of niet.
Dat kan zeker ! Ghee heeft een nootachtigere smaak vergeleken met geklaarde boter vanwege de extra kook-/bruintijd. Dit betekent dat ghee een extra boost geeft en een niveau van authenticiteit toevoegt aan Indiase gerechten, om nog maar te zwijgen van andere subtiele hints van smaak in gerechten die geklaarde boter niet kan leveren.
Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor boter op de markt. Als u op zoek bent naar een alternatief voor boter, vraagt u zich misschien af of u Ghee kunt vervangen. Ja! En er zijn ook een hoop voordelen aan het vervangen ervan.
Ghee wordt gemaakt door gewone boter te smelten. De boter scheidt zich in vloeibare vetten en melkbestanddelen. Zodra de boter is gescheiden, worden de melkbestanddelen verwijderd, wat betekent dat ghee minder lactose bevat dan boter . Traditioneel wordt ghee gebruikt als bakolie, als ingrediënt in gerechten en in Ayurveda-therapieën.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
En dat komt omdat chefs het altijd gebruiken in plaats van olie . Geklaarde boter kan worden verhit tot 450 graden F zonder te verbranden, wat betekent dat het geweldig is om alles wat je gaat bakken dicht te schroeien en er vervolgens een boterachtige saus voor te maken (biefstuk, we kijken naar jou).
Ghee is cholesterolvriendelijk, ook al behoort het tot voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Koeghee bevat CLA, wat goed vet is dat het lichaam nodig heeft om van de slechte cholesterol af te komen. De relatie tussen ghee en cholesterol mag niet als volledig negatief worden beschouwd als u de juiste hoeveelheid en het juiste proces kent om het te consumeren.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Net als kokosolie is ghee ideaal om je mee in te smeren. Het houd je huid soepel en stralend. Je kunt het zowel op je lichaam als op je gezicht smeren. Steeds meer mensen gebruiken natuurlijke verzorgingsproducten zonder parabenen en andere toevoegingen.
Omdat olijfolie antioxidanten en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat, kan het een betere optie zijn als uw belangrijkste zorgen de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen zijn . Vanwege het boterzuur en de middellangeketentriglyceriden kan ghee helpen bij een betere spijsvertering en een snelle energieboost.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Warme bereidingen
Mijn basisolie om mee te koken is extra vierge olijfolie.
Ghee is een veelzijdige zuivel die je kunt gebruiken als vervanging voor boter. Als je je afvraagt of je ghee op brood kunt doen, is het antwoord ja . De geur van ghee is smaakvoller en bevredigender in zijn feelgood-effect. Ghee is gemakkelijk te bewaren.
Ghee is veelzijdig en kan boter vervangen in een verhouding van 1 op 1 bij het koken en bakken. Als een recept 2 eetlepels boter vereist, gebruik dan 2 eetlepels ghee. Je kunt ghee ook gebruiken in plaats van boter op gestoomde groenten of als smeersel op toast.
Voordeel 3: Ghee bevat veel goede stoffen
Ghee bevat heel veel goede stoffen. Denk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren, maar ook de vetoplosbare vitamines A, E en K. Zeker als de ghee is gemaakt van boter van gras gevoerde koeien, dus grasboter.
Geklaarde boter is ook een geweldige hollandaisesaus. Ghee is geklaarde boter die verder is gekookt tot nootachtige, gouden perfectie . Het is in feite een extreme versie van geklaarde boter met een houdbaarheid als uranium. Dit recept verscheen voor het eerst op altonbrown.com.
Ghee is een veelzijdig ingrediënt dat in verschillende keukens gebruikt kan worden. Het hoge rookpunt leent zich goed voor bakken en sauteren zonder het risico op verbranding .
Ghee of ghi (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een meer karamelachtige smaak, omdat deze boter langer verhit is dan geklaarde boter. Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase keuken.