Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden. Bekijk welke vis veilig is om te eten tijdens de zwangerschap.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
De geelvin- grootoog-, en blauwvintonijn worden alle drie ernstig overbevist. Die laatste twee worden vooral verkocht in landen als Japan, waar één vis duizenden euro's op kan leveren. Geelvintonijn daarentegen, vind je juist in veel Nederlandse restaurants.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
Het gaat vooral om zware metalen zoals methylkwik, dioxines, PCB's, PFAS of resten bestrijdingsmiddel. Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen. Vissen die alleen planten of plankton eten zijn minder vervuild.
Meest duurzame vis
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn makreel, haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees.
Zalm is de meest gegeten vis in Nederland. Je kan wilde zalm en kweekzalm kopen. Wilde zalm zwemt vrij rond, krijgt geen antibiotica en wordt niet overvoerd. Maar de vangst kan tot grote milieuschade leiden door overbevissing en bijvangst van dolfijnen, schildpadden, vissen en haaien.
Meer dan twee keer per week vis eten is niet aan te bevelen. Want vissen zwemmen in de zee en die is weleens vervuild. In de meeste vissen zitten dus ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zoals zware metalen (bv. kwik) – in vakjargon heet dat 'contaminanten'.
De haring bevat van dit lijstje het hoogste percentage gezonde vetten. Naast de gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Een haring eten is dus heel gezond. Vandaar het oude gezegde: 'Haring in het land, dokter aan de kant'.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Omega 3-vetzuren
Hoeveel Omega-3 er in de vis zit, is afhankelijk van de soort. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan Omega-3, wat helpt in de bescherming tegen hart- en vaatziekten.
Wist u trouwens dat tilapia wordt ook wel “strontmond” wordt genoemd door de kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen. Hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert. Ook haai is 'te vermijden'.
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger. Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Magere vissoorten: bevatten van nature 0 tot 2 % vet. Voorbeelden: baars, bot, heek, inktvis, kabeljauw, koolvis, schar, schelvis, schol, snoekbaars, spiering, tarbot, tilapia, tong, tongschar, wijting, zeeduivel.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Vis is een bron van eiwitten en het is een gezonde vleesvervanger. Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Vette vis. De vetste witvis soorten zijn paling, haring, makreel en sprot. Het advies van de Gezondheidsraad luidt je beter vette vis kunt eten dan magere vis, dit zijn de meest gezonde vissoorten. In vette vissoorten zitten de meeste omega 3-vetzuren, DHA en EPA, deze zijn zeer gezond.
Je ogen verbeteren door voeding
Allereerst vette vis. Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten.
Visolie slikken
Omega 3 is goed voor je huid en het is dan slim om extra producten te eten die (veel) omega 3 bevatten, zoals visolie. Voor je huid is de omega 3 in visolie een goed alternatief voor vette vis. Omega 3 vind je namelijk vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, haring, tonijn, ansjovis en sardientjes.
Tong is in de voorbije jaren enorm in prijs gestegen: in de afgelopen drie jaar steeg de prijs met maar liefst 88 procent. Een kilo aangevoerde tong brengt op de visafslag 23 gulden op. Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort.
Let ook op het zoutgehalte: sommige soorten vis bevatten door de bewerking erg veel zout, zoals gerookte zalm en zoute haring. Kies deze gezouten vis niet elke week. Het eten van vette vis helpt uw cholesterol ook op een andere manier: wie meer vis eet, eet daardoor vaak minder vlees.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.