Gebak en taart Slagroom- en vruchtengebakjes kun je het beste rechtstreeks uit de koelkast serveren, zodat ze niet te warm worden. Gebakjes met crème zijn juist het lekkerst als ze niet te koud zijn. Haal ze daarom ongeveer een uur voordat je ze wilt serveren alvast uit de koelkast.
De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
De meeste taarten of gebakjes kun je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Onze tompoucen zijn het allerlekkerst (krokant) op de dag van aankoop. Slagroom gebak kan ook de volgende dag nog gegeten worden. Gebakjes met crème, bavaroise of appel kunnen zelfs nog iets langer bewaard worden tot ongeveer 3 dagen.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken.
De fruitvlaaien (ook met kruimel) kunnen buiten de koelkast bewaard worden, bij een gemiddelde kamertemperatuur. De overige vlaaien (schuim, rijst en pudding) en het gebak dienen in de koelkast bewaard te worden.
Dat hangt ervan af: een gewone appeltaart die alleen suiker bevat, blijft bij kamertemperatuur maximaal twee dagen goed , maar een appeltaart met vla of room of met ei in de vulling moet in de koelkast worden bewaard om voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Het goede aan frosted cakes is dat de vele soorten frostings kunnen dienen als een beschermer voor de cake door vocht vast te houden (net als plasticfolie). Een ongesneden frosted cake die is gefrost met botercrème, fondant of ganache kan tot vijf dagen op kamertemperatuur bewaard blijven.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Amerikaanse botercrème (botercrème gemaakt van boter, melk en poedersuiker) kan meestal 2 tot 5 dagen op kamertemperatuur bewaard worden in een luchtdichte verpakking, zolang de temperatuur niet te hoog is.
Als je cake is bedekt met botercrème, blijft hij tot vier dagen goed bij kamertemperatuur. Het is echter het beste om cakes met andere glazuursoorten zoals roomkaas of ganache in de koelkast te bewaren. Een volledig bedekte, niet-bedekte cake blijft tot 2 dagen goed bij kamertemperatuur .
Gebak en taart
Haal ze daarom ongeveer een uur voordat je ze wilt serveren alvast uit de koelkast.
~ Cake bewaren: De cake moet 1-3 uur in de koelkast staan voordat u hem serveert . Haal de cake uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur staan om de beste smaak en textuur te ontwikkelen. Gelaagde cakes hebben meer tijd nodig om op te warmen, dus laat ze minstens 2 uur staan voordat u ze serveert. Bewaar overgebleven cake in de koelkast.
Houd rekening met blootstelling aan sterke geuren. Denk hierbij aan uien, knoflook en selderij, de taart kan naar deze producten gaan smaken op den duur. Ons advies is om de taart te nuttigen op kamertemperatuur, haal de taart hierom minimaal 3 uren voor het aansnijden uit de koelkast.
Hoe worden jullie taarten verzonden? We hebben onze verzendmethoden uitgebreid getest en taarten worden kant-en-klaar geleverd en hoeven niet gekoeld te worden , maar als je ze wilt bewaren voor later, raden we aan ze in te vriezen om de houdbaarheid te verlengen.
Taarten die goed gekoeld zijn, kunnen tot een week goed blijven , maar hoe lang je taart daadwerkelijk goed blijft, hangt af van waar hij van gemaakt is en hoe je hem bewaart. Vaak hebben we een torenhoge verjaardagstaart met drie lagen of een gigantische plaattaart geserveerd, alleen om erachter te komen dat we veel overhielden.
Taart, gebak en vlaaien met room, slagroom of bavaroise
1 uur voor consumptie uit de koelkast zodat het gebak lekker zacht wordt.
Het korte en duidelijke antwoord is: het is absoluut niet veilig. Zoals met elk gekookt voedsel is de officiële veilige periode 4 uur buiten de koelkast. Dat is het, ongeacht of je eieren of iets anders erin hebt.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren. Let altijd op de THT-datum.
De USDA raadt af om voedsel langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan om de "gevarenzone" te vermijden, het temperatuurbereik (tussen 40°F en 140°F) waar bacteriën het snelst groeien. Als uw zelfgemaakte pompoentaart gekoeld is, kan deze veilig tot twee uur op kamertemperatuur blijven staan voordat u deze serveert.
Ik raad ten zeerste aan om je taart/cupcakes niet langer in je auto te laten liggen dan de tijd die je nodig hebt om thuis te komen . Hitte tast de glazuur aan en kan ervoor zorgen dat je taart/cupcakes kapotgaan. Als je taart in een doos zit, knijp dan niet in de zijkanten van de doos, want dit zal de taart beschadigen.
"Zodra de taart gebakken en volledig afgekoeld is, bewaar je hem op kamertemperatuur op een koel aanrecht (dus niet in de buurt van directe hitte), onder een taartvorm, in een taartdoos of in plasticfolie ", zegt Lana, de kantoormanager van Sister Pie in Detroit, Michigan.
Ik bewaar mijn frosted cakes altijd gekoeld tot aan de levering, om er zeker van te zijn dat de botercrème hard blijft en niet inzakt tijdens het transport. Ik adviseer mijn klanten echter om de cakes twee uur op kamertemperatuur te laten staan voordat ze worden geconsumeerd, voor de beste textuur.”
Taarten gevuld met glazuur of room
Taarten met botercrèmeglazuur kunnen drie tot vier dagen op kamertemperatuur bewaard worden. Als uw taart echter roomglazuur of vullingen bevat, zoals slagroom of vla, moet u deze onmiddellijk in de koelkast zetten en binnen twee tot drie dagen consumeren.
Even afkoelen
Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast. En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller.