Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Waterstof-ademtest
Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.
huidaandoeningen: rode huid, eczeem, jeukende huiduitslag (netelroos); maag-darmklachten: braken, diarree, buikkrampen, reflux, verminderde eetlust; luchtwegproblemen: hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid; afbuigen van de groeicurve, minder goed groeien en/of bijkomen.
Contact. Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Bij een lactose-intolerantie kun je bijvoorbeeld nog wel harde Hollandse kaas en lactosevrije zuivel gebruiken, terwijl je bij een koemelkallergie helemaal geen zuivelproducten mag. Nog een verschil: een koemelkallergie komt vooral voor bij baby's, terwijl een lactose-intolerantie vooral bij volwassenen voorkomt.
Symptomen van lactose-intolerantie
Als uw lichaam lactosehoudende zuivelproducten niet kan verteren, kunt u onaangename bijwerkingen ervaren, waaronder buikpijn, een opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid, misselijkheid en diarree . Deze symptomen beginnen normaal gesproken binnen 30 minuten tot twee uur na het consumeren van lactose.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Hoeveel last je hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt. De meeste mensen met een primair lactase-tekort verdragen nog kleine hoeveelheden lactose.
Lactose (melksuiker) komt vooral voor in de volgende melkproducten: volle, halfvolle en magere melk en karnemelk. geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk. zachte geiten- en schapenkaas.
Drink naast uw maaltijd een groot glas van 12 fl. oz. vetvrije gewone melk. Houd gedurende de volgende 3 uur na het drinken van het glas melk bij of u ongemak ervaart (gas, een opgeblazen gevoel, krampen, diarree) en de intensiteit ervan met behulp van de bovenstaande checklist voor de test van dag 1.
Symptomen zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en diarree.
Een medewerker van de polikliniek Bloedafname neemt bloed bij u af. Hierna krijgt u een lactoseoplossing te drinken. Vervolgens wordt na 30 en 60 minuten nogmaals bloed bij u afgenomen. Door de lactose kunt u op de dag van het onderzoek of de dag erna diarree krijgen.
Klachten als je niet tegen melk kunt, zijn buikpijn, diarree en winden laten. Je hebt te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als je veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden.
Het eten of drinken van lactose houdende voedingsmiddelen geeft vervelende klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dat komt doordat er geen of weinig van het enzym lactase in je maag-darmstelsel voorkomt. Dat enzym is nodig voor het afbreken van melksuiker.
Welke producten mag iemand met lactose intolerantie wel? Daarin is nog genoeg keuze. Hieronder een lijst met een paar vervangende producten welke lactosevrij zijn. Aardappelen: Verse aardappelen, in blik of glas, (diepvries) patates frites, aardappelschijfjes en rösti.
U kunt een lactose-intolerantie hebben vanaf de geboorte, maar het kan ook later ontstaan. Er zijn drie vormen van lactose-intolerantie: Primaire lactose-intolerantie. Deze komt het meest voor en wordt veroorzaakt door onvoldoende productie van lactase.
Normale lichamelijke ontwikkeling: soms kan een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel gewoon ontstaan naarmate je ouder wordt. Je kunt ze nog wel eten, maar je hebt niet meer genoeg enzymen om ze goed te kunnen verteren.
Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Sommige zuivelproducten (zoals harde en oude kazen) bevatten geen lactose, en andere (zoals room, boter, kwark en ricotta) bevatten er heel weinig van. Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden lactose verdragen met minimale symptomen .
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Pas vanaf een bepaalde dosis zullen klachten ontstaan. De meeste mensen kunnen 5 à 10 gram lactose per 24 uur zonder problemen verdragen.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie. Meer weten over lactose intolerantie?