Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Als je de overgebleven broccolisoep weer uit de vriezer haalt, laat de soep dan eerst een nacht ontdooien in de koelkast voordat je hem opnieuw opwarmt op het fornuis of in de magnetron.
Nitraathoudende producten niet nog eens opwarmen? Bieten, spinazie en andijvie: zomaar wat voorbeelden van groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat komt van nature voor in dit soort groenten en wordt lange tijd gezien als een giftige stof.
Broccoli in de magnetron opwarmen duurt 4-6 minuten. Je kunt de groente ook 2 minuten frituren, 5-7 minuten smoren en als laatste kun je broccoli stomen ca. 6 minuten.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Gekookte broccoli bewaren
Heb je de broccoli gekookt, maar nog wat over? Dan kun je dit tot twee dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden lang invriezen. Daarbij geldt wel de tip om je broccoli of maaltijd eerst goed te laten afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen
Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Restjes blijven tot 3 dagen goed in een luchtdichte container in de koelkast. Om ze op te warmen, moet je ze weer op laag vuur opwarmen. Sla de magnetron over en verwarm de soep in plaats daarvan op het fornuis. Doe het in een pan op middelhoog vuur en roer af en toe tot het helemaal warm is.
Broccolikaas-ovenschotel: opwarminstructies
Om op te warmen, zet je het in een voorverwarmde oven op 180. C – 350. F en verwarm je het 12-15 minuten of tot het midden heet is. Je kunt het ook in korte tijd in de magnetron verwarmen, waarbij je het steeds omroert.
Heb je broccolisoep over? Je kunt broccolisoep ongeveer 2 dagen afgesloten in de koelkast bewaren.
Hoe u gekookte broccoli kunt bewaren. Bewaar gekookte broccoli in een ondiepe, luchtdichte container of wikkel het stevig in folie voordat u het in de koelkast bewaart. Goed bewaard, blijft gekookte broccoli 3 tot 5 dagen houdbaar .
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.
Hoe bewaar je broccoliroomsoep. Je moet deze soep binnen twee uur na het koken in de koelkast zetten. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur, doe het dan in een luchtdichte container en bewaar het drie tot vier dagen in de koelkast.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar.
Doe ze terug in de oven, spreid ze gelijkmatig uit op een bakplaat en verwarm ze ongeveer 10 minuten . Je kunt ze ook in een koekenpan met een beetje olie gooien, ze toevoegen aan een roerbakrecept, of een airfryer of broodrooster gebruiken tot ze warm en licht knapperig zijn.
Om gekookte groenten op te warmen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en textuur, kunt u methoden als stomen, sauteren of magnetron met een beetje vocht overwegen . Vermijd langdurig verwarmen, omdat dit kan leiden tot overkoken.