Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Olijfolie heeft een lager rookpunt dan sommige andere oliën . Het rookpunt is het punt waarop een olie letterlijk begint te roken. Het rookpunt van olijfolie ligt tussen 365° en 420°F. Wanneer u olijfolie verhit tot het rookpunt, beginnen de heilzame verbindingen in olie af te breken en vormen ze mogelijk schadelijke verbindingen voor de gezondheid.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Bakken: Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je voorzichtig de oesters toe. Bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn, meestal ongeveer 2 minuten per kant.
De oliën die vermeden moeten worden om te koken zijn oliën zoals sojabonen, maïs, koolzaad, zonnebloem en saffloer . Deze oliën hebben onstabiele vetten en zullen de nutritionele eigenschappen van uw voedsel decimeren. Oh, en ze zullen u in de tussentijd een groot vet gezondheidsrisico opleveren.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Bijvoorbeeld: is elke dag een lepel olijfolie gezond? De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
Bakken in olijfolie
Je kan dus met elke soort olijfolie bakken en dus ook met (extra) vierge olijfolie. Enkel bij extreme verhitting, zoals wokken op extreem hoge temperatuur, kunnen er PAK's ontstaan. Dit zijn dezelfde schadelijke stoffen die ook ontstaan wanneer eten aanbrandt.
Het resultaat? Een biologische milde extra vergine olijfolie met een subtiele smaak die zich kenmerkt door een vleugje van bladeren en groente. Voor Bertolli Bio extra vergine originale worden onder andere de olijfsoorten Chemlali, Picual en Hojiblanca gebruikt. De olijven worden binnen 10 uur na het plukken verwerkt.
Extra vierge olijfolie en gewone olijfolie zijn beiden geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vaak gebruikt bij koude bereidingen, zoals pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Als je deze olie gebruikt voor warme bereiding, gaat de smaak grotendeels verloren.
Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt. Oesters lenen zich ook goed voor warme bereidingen. Gegratineerde oesters zijn heel populair, omdat je ze makkelijk zelf kunt klaarmaken.
Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.
OESTERS FRYEN: Verhit frituurolie in een diepe pan tot 375 graden Fahrenheit . Haal de oesters voorzichtig van de bakplaat met een tang en laat ze voorzichtig in de hete olie vallen. Frituur de oesters in kleine porties (elk 6-8 oesters) om te voorkomen dat de temperatuur van de olie te veel daalt.
Van alle oliën die er zijn, is olijfolie een uitstekende keuze voor het verbeteren van je stoelgang. Wat olijfolie uniek maakt, is dat de combinatie van onder andere gezonde vetten en antioxidanten zachtjes de spijsvertering bevordert.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart. Extra vierge olie bevat daarnaast veel antioxidanten en ontstekingsremmers.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.