Bewaar je jouw bonbons in een donkere en koele omgeving, dan heb je er tot 40 dagen plezier van. Dit kan prima in een lade met andere droge producten zonder sterke geuren.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt. Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
Chocolade moet altijd droog bewaard worden, tussen de 15° en 18° C. Dat is precies hoe wij al onze LEONIDAS chocolade bewaren, zodat ze in de best mogelijke conditie bij u aankomen.
U moet echter weten dat het koelen ervan de smaak en textuur van zelfs de hoogste kwaliteit chocolade zal veranderen . Cacaobestanddelen en cacaoboter hebben een constante temperatuur nodig om stabiel te blijven. Als deze ingrediënten instabiel worden door temperatuurveranderingen, kan de chocoladereep zijn consistentie en smaak verliezen.
Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van alles wat in de koelkast staat (Roquefort kaas, lamscurry — je snapt het idee). Vocht in de koelkast kan ook leiden tot "suikerbloei", wat betekent dat de suiker naar de oppervlakte stijgt en de chocolade verkleurt (wat geen effect heeft op de smaak, maar er niet zo aantrekkelijk uitziet).
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Bewaren op een koele, droge plaats
Chocolade is gevoelig voor temperatuur en vochtigheid, dus de beste plek om het te bewaren is op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht . Idealiter zou de temperatuur tussen de 60-70°F (15-21°C) moeten zijn, met een vochtigheidsgraad van minder dan 50%.
Hoe lang zijn bonbons houdbaar? Bonbons blijven minimaal twee weken houdbaar vanaf de door u geselecteerde ophaaldatum . Met ganache en karamel gevulde bonbons dienen binnen 2-3 weken te worden geconsumeerd voor de beste smaakervaring. Bonbons met gedroogd fruit, noten en gekonfijte insluitsels blijven doorgaans tot 8 weken houdbaar als ze goed worden bewaard.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
De vakkundige Dutch Pastry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak. De jury met onder andere gastlid Rudolf van Veen was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was de bonbon van Marieke de uitgesproken winnaar.
Chocola blijft het best tussen de 12 en 25 graden, liefst rond de 18 graden. Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas.
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Om de weelderige texturen en diepe smaken van uw chocolade te behouden, bewaart u deze op een koele, droge plek uit de buurt van zonlicht. Als u merkt dat uw binnenomgeving boven het ideale bereik van 15°C tot 18°C uitkomt, kies dan een donkere, geïsoleerde kast uit de buurt van warmtebronnen .
Chocolade smaakt het beste als het op kamertemperatuur is bewaard (tussen 12 en 20 graden Celsius) . En idealiter zou je chocolade nooit in de koelkast moeten bewaren, omdat het de smaak kan verpesten en tot reacties kan leiden.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge vochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Wanneer u dit doet, is het het beste om de chocolade in een luchtdichte container te doen of dubbel in plastic te wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast te plaatsen.
Bewaar uw Fancy Decorating Melts op een koele, droge plaats of in een luchtdichte container. Bewaar ze niet in de koelkast of vriezer . De enige keer dat u uw decorating melts in de koelkast moet plaatsen, is wanneer u wacht tot de snoepjes in een mal of op een afgewerkt product zijn gestold.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
Bewaar het idealiter op een koele, droge plek, uit de buurt van andere geuren en licht. Dus het antwoord is niet de koelkast, tenzij het erg warm of vochtig is . * Fat Bloom ontstaat doordat chocolade wordt blootgesteld aan hitte, over het algemeen vanaf ongeveer 24 ºC, waarbij de cacaoboter licht smelt en een witte film op de chocolade kan vormen.
“Belgische chocolade” is chocolade waarvan het volledige proces van mengen, raffineren en conchereren in België gebeurt . “Bovendien wordt Belgische chocolade fijn gemalen tot 18 micron, onder het gevoel van de smaakpapillen van de tong. Dit voorkomt een korrelige smaak in de mond wanneer de chocolade smelt op de tong.