S 'Avonds kun je de mango bij het voorgerecht serveren met (rauwe) ham of in tropische rijstgerechten verwerken. Je kunt de mango ook natuurlijk voor het toetje gebruiken; in gebak, bij sorbetijs of in een heerlijke mangocrème. Gebruik onrijpe of gedroogde mango als je mangochutney wil maken.
Rauwe mango's staan bekend als een geweldige bron van een scala aan essentiële voedingscomponenten . Ze zijn rijk aan verschillende verbindingen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en carotenoïden, die allemaal bijdragen aan hun nutritionele kracht.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Net als bij groene papaja is er een waarschuwing. Vermijd het eten van meer dan één onrijpe mango per dag, omdat het keelirritatie en/of indigestie kan veroorzaken als het in overmaat wordt gegeten . Vermijd ook het drinken van koud water direct erna, omdat het het sap stolt, waardoor het risico op irritatie toeneemt.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Gezondheidsvoordelen van rauwe mango's
Het voorkomt uitdroging; rauwe mango vult de reserves van natriumchloride aan. Het geneest maagklachten zoals constipatie, een opgeblazen gevoel, indigestie en diarree . Ontgift de lever; rauwe mango reinigt de lever en bevordert de afscheiding van galzuur.
"Bovendien kunnen de hoge niveaus citroenzuur in onrijpe mango's mogelijk leiden tot maagirritatie en maagproblemen wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd ," zei Dr. Kumar. Het is het beste om onrijpe mango's met mate te consumeren om mogelijke gezondheidsrisico's te vermijden.
De vrucht biedt potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem, spijsverteringsstelsel en ogen . Het kan ook verbeteringen in de gezondheid van hart en huid ondersteunen. Het eten van mango's kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij sommige personen of, in zeldzame gevallen, leiden tot allergische reacties.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Maar in Aziatische landen, waar veel mensen waakzaam zijn over voedselverspilling, worden onrijpe mango's die vroeg van de boom vallen, gebruikt in augurken, sauzen en geweldige salades . Groene mango's hebben knapperig vruchtvlees dat lekker cruncht.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
Mango's zijn een voordelige en gezonde optie om 's avonds te eten . Ze zijn niet alleen zeer voedzaam, maar bevredigen ook de nachtelijke trek. Fruit is gemakkelijk te verteren en verbetert de conditie van het lichaam in de ochtend.
"Rauwe mango's zijn een rijke bron van antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten", aldus Agarwal.
Mangovoeding wordt beschouwd als een van de beste hersenvoedingen en zit boordevol vitamine B6, wat essentieel is voor het behoud van de hersenfunctie. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat een tekort aan deze belangrijke vitamine kan bijdragen aan een verminderde cognitieve functie en neurologische achteruitgang.
De oplosbare vezels in mango's dragen bij aan de gezondheid van de darmen, regelmatige stoelgang en kunnen een antidiabetisch effect hebben . Dit helpt bij gewichtsbeheersing door u langer een vol gevoel te geven en overeten te voorkomen. "Het helpt afval door uw systeem te verplaatsen en het kan helpen bij constipatie," zei Rivenburgh.
Het is niet aan te raden om meer dan één mango in één keer te eten, omdat dit kan leiden tot indigestie . Het is aan te raden om mango's te eten als tussendoortje tussen de maaltijden door en vermijd het eten van mango's bij het avondeten.
Er zijn er enorm veel! Zo boost mango je weerstand en werkt het ontstekingsremmend. Naast een geweldige anti-oxidant is het ook goed voor je spijsvertering en darmflora.
Het consumeren van rauwe mango's kan helpen om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens de warme zomermaanden . De pectine en vitamine C in rauwe mango's helpen bij het ontgiften van de lever. Regelmatige consumptie van rauwe mango's kan helpen het lichaam te reinigen van gifstoffen en de algehele leverfunctie te verbeteren.
Maar hoezeer we ook van dit geweldige fruit houden, het eten van een overmatig aantal mango's kan het behoorlijk schadelijk maken voor het lichaam en zelfs maaginfecties veroorzaken. Artsen en gezondheidsexperts zeggen dat mango's, als ze te veel worden geconsumeerd, een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, zweren en indigestie kunnen veroorzaken.
Een dieet rijk aan kalium, zoals een dieet met rauwe mango's, kan bijdragen aan lagere bloeddrukniveaus . Antioxidant Powerhouse: Rauwe mango's zitten boordevol antioxidanten, verbindingen die schadelijke vrije radicalen in het lichaam neutraliseren.
Overmatig mango eten kan diarree veroorzaken. Mango's bevatten veel vezels en overmatige consumptie van vezelrijke vruchten kan diarree veroorzaken . Daarom is het raadzaam om dit fruit in een evenwichtige verhouding te eten.
Dankzij de hoge niveaus vitamine C is mango "een heel gezond voedingsmiddel voor mensen met een ijzertekort ", benadrukt Byrd. Dat komt omdat vitamine C het lichaam helpt ijzer te absorberen, met name non-heemijzer, dat te vinden is in voedingsmiddelen zoals erwten, bonen en verrijkte granen, aldus de NIH.
Veel fruitsoorten, zoals appels, mango's en peren, bevatten veel natuurlijke suiker fructose . Daarnaast zitten sommige appels en peren vol met vezels. Veel mensen vinden fructose moeilijk te verteren en kunnen last krijgen van winderigheid door het eten van deze zoetigheden, omdat ze de suikers niet goed kunnen afbreken.
Enkele voedingsmiddelen die zijn geïndiceerd voor aambeien zijn: Volkoren granen, zoals volkoren rijst, volkoren pasta, volkoren brood, haver, amarant en quinoa. Zaden, zoals pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad en sesamzaad. Fruit (met schil indien mogelijk), zoals watermeloen, sinaasappels, kiwi, mango, mandarijn en ...
Maag-darmproblemen : Voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel kan het eten van grote hoeveelheden rauwe mango leiden tot maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, gas en maagkrampen. Het hoge vezelgehalte kan ook ongemak veroorzaken als uw lichaam er niet aan gewend is.