Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Groene groenten kunt u het beste niet te lang koken. Kookt u ze niet te lang dan blijven ze knapperig en behouden ze hun voedingswaarde. Als ze te lang worden gekookt verliezen ze alle belangrijke vitaminen en mineralen die erin zitten. Een tip is om groene groente pas in het water te doen als het aan de kook is.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken. Zo wordt de groente mooi beetgaar. Giet de bloemkool af in een vergiet en breng het gerecht op smaak.
Boordevol voedingsstoffen. Je zou het misschien niet verwachten, maar bloemkool bevat veel verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten en past hierdoor uitstekend in een gebalanceerd voedingspatroon. Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam.
Kookvocht van groenten is herbruikbaar en gezond: de vitaminen die tijdens het koken verloren gaan, worden deels in het vocht opgenomen. Je kan dit kookwater gebruiken in saus of soep, of opnieuw als kookwater voor andere groenten, voor pasta, rijst of aardappelen.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Rauwe bloemkool eten levert een maximale hoeveelheid vitamine C, maar door bloemkool te koken kan uw lichaam meer voedingsstoffen opnemen , zoals vitamine K en kalium. Door bloemkool te roosteren of stomen komen de natuurlijke smaken naar voren en krijgt het een heerlijke textuur.
Het feit dat het een groente is, maakt bloemkool automatisch goed voor je. Daarnaast zit bloemkool boordevol voedingsstoffen die het unieke voordelen geven, zoals vezels, vitamine C, vitamine K en choline. Deze eigenschappen geven je een goede reden om het regelmatig of zelfs dagelijks te eten .
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Het werkt ontstekingsremmend
Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit tot schade leiden; er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.
Schoonmaken. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook.
Een bloemkool is bitter van zichzelf, en daar houden mensen vaak niet van. Het zit in onze natuur om bitter te verafschuwen, dit staat vaak gelijk aan bedorven eten. Maar wist je dat je tijdens het koken van je bloemkool al kan zorgen voor een goede smaak? We beginnen bij het begin.
Te gaar gekookte bloemkool wordt papperig en waterig, waardoor het lastig is om te prakken . Kook de bloemkool tot hij gaar is, maar nog wel wat textuur heeft. Het is het beste om de bloemkool te stomen in een stoommandje om te voorkomen dat hij water opneemt.
De gescheiden bloemkoolroosjes moeten goed onder de kraan worden gewassen . Dit verwijdert vuil en grote parasieten zoals wormen. De volgende stap is het schoonmaken van de bloemkool in lauw water waarin een beetje zout is opgelost. Dit proces - dat 10-20 minuten zou moeten duren - vernietigt verschillende microben en grote parasieten.
Om te kijken of 'ie gaar is, kun je proeven of er met een vork in prikken. Je kunt ook een bloemkool in z'n geheel koken, zonder in roosjes te snijden. Haal wel de stronk en de bladeren er vanaf, zorgt dat je een pan hebt die groot genoeg is en kook de bloemkool in zijn geheel in ongeveer 15 minuten gaar.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Hoewel groene bladgroenten berucht zijn om hun vitamine K-rijke voeding, bevat bloemkool ook deze bloedstolselondersteunende voedingsstof . Als u een bloedverdunner gebruikt, kan bloemkool-gek worden leiden tot een onaangenaam effect.
Het eten van grotere hoeveelheden bloemkool en aanverwante groenten wordt in verband gebracht met een lager risico op beroertes veroorzaakt door bloedstolsels .
Gekookt is beter dan rauw
Gekookte bloemkool is veel gemakkelijker te verteren dan rauwe bloemkool. Het kookproces breekt namelijk een deel van de koolhydraten af die in de bloemkool zitten. Op deze manier kunnen onze darmen ze gemakkelijker passeren en opnemen wat ze nodig hebben, in plaats van ze te laten zitten en gas te laten produceren.
Kruisbloemige groenten
Groenten zoals broccoli, spruitjes, kool en bloemkool bevatten veel zwavel en kunnen een opgeblazen gevoel en gasvorming veroorzaken . Probeer een aantal van deze groenten om te zien of ze gemakkelijker te verteren zijn: wortels, spinazie, zoete aardappelen, courgette, sperziebonen, selderij en pompoen.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.
Bevat veel vezels
Een gezonde vertering is essentieel om een opgeblazen gevoel tegen te gaan. Bovendien helpt het ook als je wil vermageren. Bloemkool bevat veel vezels en helpt zo om je dieet in goede banen te leiden.