Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten. Daarnaast bevatten de kleine besjes ook vitamine K.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Blauwe bessen zijn goed voor je huid
Onderzoek heeft aangetoond dat blauwe bessen –en met name vitamine C – de functie van collageen kan verbeteren. Een kopje blauwe bessen is al genoeg om te voorzien in 24 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
Wanneer in het seizoen
Blauwe bessen zijn van eind juni tot en met september uit Nederland verkrijgbaar. In de periode dat er onvoldoende Nederlands product beschikbaar is, worden er bessen uit onder andere Chili en Nieuw-Zeeland aangeboden.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Bessen bewaar je bij voorkeur in een papieren zak in de koelkast. Je kunt de bessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de bessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Voordelen van het eten van bosbessen
Uit recente onderzoeksresultaten blijkt dat bosbessen invloed kunnen hebben op genen die de vetverbranding en -opslag reguleren, waardoor buikvet wordt verminderd en het cholesterolgehalte wordt verlaagd.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Een tekort aan ijzer kan futloosheid veroorzaken. IJzerrijke voeding kan de oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan noten, pitten, gevogelte, rood vlees, peulvruchten of BLAUWE BESSEN!
Door blauwe bessen, banaan of appel te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen. Deze stoffen bieden bescherming tegen vrije radicalen en beschermen je cellen. Blauwe bessen ondersteunen een gezonde celontwikkeling en dragen op deze manier bij aan het behoud van gezonde cellen.
Drie porties per week
Uit het onderzoek bleek dat mensen die drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, appels en peren eten minder risico hebben op diabetes type 2. Het voordeel van deze soorten fruit kan zitten in verschillende stoffen in fruit, zoals de zogeheten antocyanen.