De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Kijk of er vlekken of schimmel of kleine zwarte puntjes zijn ; dit is een duidelijk teken dat het tijd is om je broccoli weg te gooien. Let ook op vergeling of spruitvorming. Als de kleine bundels op je broccoli eruit zien alsof ze gaan bloeien, is dat een belangrijke indicator dat de broccoli zijn beste tijd gehad heeft.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten . Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken. Als je niet weet hoe je kunt zien of broccoli bedorven is, of wat de beste manieren zijn om broccoli te bewaren om de levensduur te verlengen, lees dan verder om erachter te komen.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Wortelen en knollen bederven minder snel als je de aarde laat zitten. Bewaarde groenten ontwikkelen zich, waardoor het voedingsstoffengehalte daalt. Sommige worden geel, zoals broccoli, wat niet gevaarlijk is, maar minder lekker.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Gele of bruine vlekken op de roosjes betekenen dat het begint te bederven . De stengel kan slap aanvoelen als het bijna bederft. Witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel zijn waarschijnlijk schimmel - u mag het niet eten. De broccoli kan ook ranzig ruiken, wat betekent dat het tijd is om het weg te gooien.
Uiterlijk: Verse broccoli moet egaal heldergroen zijn. Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als u schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven . Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Weggooien Weggooien Kleine schimmelplekken kunnen worden afgesneden STEVIGE groenten en fruit met een laag vochtgehalte . Het is moeilijk voor schimmel om door te dringen in dichte voedingsmiddelen. ZACHTE groenten en fruit met een hoog vochtgehalte kunnen onder het oppervlak besmet raken.
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Zowel rauwe als gekookte broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als u het goed bewaart. Geblancheerde broccoli blijft 10 tot 12 maanden goed in de vriezer.
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
Als u merkt dat de datum op de verpakking van diepvriesvoedsel al is verstreken, vraagt u zich misschien af of dat voedsel nog veilig is om te eten. Het goede nieuws is dat u diepvriesvoedsel kunt eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken — hoewel in sommige gevallen de smaak, kleur of textuur in kwaliteit kan zijn afgenomen (1).
Wikkel het in een vochtig stuk keukenpapier .
Je kunt de broccoliroosjes besproeien met wat water uit een plantenspuit voordat je ze in de koelkast zet. Dit is vergelijkbaar met de verstuiver in de supermarkt, die helpt om groenten en fruit knapperig te houden. Wikkel de broccoliroosjes na het besproeien losjes in een papieren handdoek.
Net als bij broccoli worden de bloemetjes geel naarmate ze ouder worden, dus gele bloemen zijn een teken dat uw bos broccoli rabe zijn beste tijd gehad heeft. Voor extra zekerheid kunt u uw stengels ruiken en ze laten staan als ze een onaangename geur hebben (denk aan een onaangename koolgeur).
Verse broccoli moet donkergroen van kleur zijn, met stevige stengels en compacte knopclusters . Broccoli is een snelgroeiende eenjarige plant die 60–90 cm (24–35 inch) hoog wordt. Rechtopstaand en vertakkend met leerachtige bladeren, draagt broccoli dichte groene clusters van bloemknoppen aan de uiteinden van de centrale as en de takken.