Hierdoor ontstaat bij ons na verloop van tijd een laagje olie op de pindakaas. Dit is een natuurlijk proces en verder is de pindakaas hierdoor niet minder lang houdbaar wat betreft voedselveiligheid. Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Ranzige pindakaas is hard en droog, en de kleur kan zelfs donkerder zijn. Een klassiek teken van ranzig voedsel is natuurlijk een verandering in geur. Ranzige pindakaas ruikt misschien, nou ja, niet naar pindakaas (pas op voor bittere of metaalachtige geuren).
Als je alleen pindakaas gebruikt, is hitte de sleutel. Pindakaas bevat van nature veel vet, maar dat vet is bijna vast bij kamertemperatuur. Om het zacht te maken, heb je wat hitte nodig. In mijn geval verwarmde ik twee eetlepels in een hittebestendige kom en roerde toen als een gek .
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Zodra je pindakaas in de pan is afgemeten, zet je de pan op het fornuis en zet je de brander laag. Verwarm de pindakaas geleidelijk om te voorkomen dat het een verbrande smaak krijgt. Roer voortdurend. Roer voorzichtig met een lepel terwijl de pindakaas langzaam opwarmt.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Kook de pinda's minstens drie uur . Haal na drie uur een pinda eruit en proef het. Als het niet zacht genoeg is, blijf dan koken tot de gewenste zachtheid is bereikt.
Commercieel worden volledig gehydrogeneerde plantaardige oliën, zoals soja-, katoenzaad-, palm- en koolzaadolie, toegevoegd aan pindakaas om olieafscheiding en sensorische degradatie te voorkomen [7]. Deze stabilisatoren ontwikkelen een matrix die olieafscheiding tegengaat en een homogeen pindakaasmengsel vormt [8].
Wat zijn de nadelen van koeling? Koude pindakaas wordt vaak harder dan bij kamertemperatuur , waardoor het onmogelijk lijkt om het uit de pot te scheppen.
Zet de pot voorzichtig in de pan met warm water tot de pot gedeeltelijk onder water staat. Laat de pot in het water staan, af en toe roerend, tot de amandelboter zacht wordt en smelt tot de gewenste consistentie. Door amandelboter in de pot te verwarmen in plaats van direct in een pan, voorkom je dat het verbrandt.
Dit is een natuurlijk proces en verder is de pindakaas hierdoor niet minder lang houdbaar wat betreft voedselveiligheid. Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt.
Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren. Dan blijft-ie namelijk langer houdbaar en zo loop je geen risico om het te verspillen. Als je 100% natuurlijke pindakaas eet, dan is het verstandig om 'm gekoeld te bewaren.
Zeker weten! Zorg er alleen voor dat u SKIPPY ® Peanut Butter in een magnetronbestendige container doet . SKIPPY ® Peanut Butter potten kunnen echter niet in de magnetron of oven.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda. Het is niet goedkoper dan in de winkel, maar je weet wat er in zit en het plakt niet zo aan je verhemelte.
Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Door pindakaas te kloppen krijgt het een gesmolten consistentie zonder extra hitte toe te voegen, voor momenten waarop je dunnere en meer vloeibare pindakaas op kamertemperatuur wilt hebben. Een andere optie is om het op het fornuis te smelten. Voeg je pindakaas toe aan de pan en roer tot het gesmolten is, op een zeer lage temperatuur.
Professionele tip: verwarm de pindakaas 5-10 seconden in de magnetron voor de romigste dip voor je Muddy Bites 🤤 #snackbreak #snackideas.
Plaats de pindakaas in de magnetron en verwarm deze 30 seconden . Roer de pindakaas na 30 seconden om zodat deze gelijkmatig smelt. Plaats de pindakaas nog eens 30 seconden in de magnetron en roer opnieuw. Dit zal waarschijnlijk een paar rondes duren voordat de gewenste consistentie is bereikt.
Het is dik omdat het gemaakt is van pinda's en olie . Het zou dunner zijn als er meer olie in zat, maar dan zou het te olieachtig zijn. Het is een afweging tussen te modderig en te olieachtig en dus maken ze het glad maar dik.
Laag watergehalte. Pindakaas zit tjokvol eiwitten, 26,1% in onze Naturel pindakaas en zelfs 31% in onze Sport pindakaas. Eiwit heeft de neiging om vocht op te nemen door middel van osmotische druk, waardoor het veel van het speeksel in je mond absorbeert.
Moraal van het verhaal: Je kunt commerciële pindakaas in de koelkast bewaren als je dat wilt, wat de houdbaarheid verlengt, maar het is niet noodzakelijk. Wat betreft zelfgemaakte of natuurlijke, conserveermiddelvrije pindakaas, kan het nuttig zijn om het in de koelkast te bewaren, zodat het langer vers blijft .