Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit. Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt.
Wilde aardbeien bodembedekker: de schijnaardbei
Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan.
Wilde aardbeien zijn laagblijvende bodembedekkers. Ze breiden zich uit door bovengrondse uitlopers. Aardbeien worden meestal gebruikt in de moestuin, maar er zijn ook soorten die het prima doen in de halfschaduw in de bostuin. De vruchten van Wilde aardbei zijn eetbaar.
Hoe te identificeren. Wilde aardbei heeft glanzende, klavervormige bladeren met getande randen en harige onderkanten; witte bloemen met vijf bloemblaadjes en een gouden hart; en opvallende, hartvormige rode vruchten met kleine zaadjes aan de buitenkant .
Je kunt ze vinden in het 'wild': bosaardbeitjes. De smaak is zoet en heel intens. De bosaardbeitjes zijn net als gewone aardbeien zogenoemde 'schijnvruchten'.
Toxiciteit is geen probleem bij soorten als Fragaria virginiana, Fragaria vesca en Fragaria chiloensis. Maar wees niet te voorzichtig; veelvoorkomende voedselallergieën kunnen nog steeds roet in het eten gooien. Hoewel wilde aardbeien niet de boze heks van de bessenwereld zijn, kunnen ze bij sommige kinderen allergische reacties of maagklachten veroorzaken .
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
Gebieden langs de kant van de weg kunnen besproeid zijn met herbiciden of verontreinigd zijn door wegwater. Was fruit grondig, zelfs in ongestoorde gebieden die niet vervuild zijn door onzuiverheden. De kleine vruchten zijn uitstekend om vers te eten, maar je kunt er ook heerlijke jam of gelei van maken, of zelfs fruitwijn.
Zoek ze van mei tot oktober, afhankelijk van het klimaat, in goed gedraineerde gebieden met wat blootstelling aan de zon: hellingen, hellingen, onregelmatige bossen . Het volgende fragment is uit The Fruit Forager's Companion van Sara Bir en is aangepast voor het web.
Wilde aardbeien zijn een uitstekende bron van kalium, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op osteoporose te verminderen . Aardbeien zijn een geweldige bron van vezels en hydratatie, wat helpt om u regelmatig en gezond te houden. Vezels samen met kalium zijn een fantastische manier om de gezondheid van het hart te ondersteunen.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Omdat aardbeien bederfelijk zijn, is het het beste om ze rechtstreeks van de plant te eten , bij voorkeur nog warm van de zon. Je kunt ongewassen fruit een paar dagen in de koelkast bewaren.
De Fragaria vesca 'Alexandria', ook wel Bosaardbei genoemd, is een wilde aardbeisoort welke bloeit van mei tot juli met wit- gele bloemetjes. Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn.
De bosaardbei (Fragaria vesca) is de wilde variant van de gekweekte aardbei, ook wel cultuuraardbei genoemd. Aardbeien behoren botanisch gezien tot de rozenfamilie (Rosaceae).
Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Bewaar ongewassen aardbeien in een afgedekte bak in de koelkast gedurende maximaal een week . Laat de schil eraan zitten totdat u ze wilt gebruiken of bewaren. Wanneer u ze wilt gebruiken, verwijdert u de schil, spoelt u ze voorzichtig af en laat u ze uitlekken in een vergiet.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Een manier om het verschil te zien is door de kleur van de bloem. Echte wilde aardbeien bloeien wit; schijnaardbeien bloeien geel . Een andere manier is door de vruchten. Wilde aardbeien hebben kegelvormige, knoopvormige vruchten die zacht en zoet zijn, net als hun grotere gekweekte neven.
Aardbeien kunnen een veilige, nuttige aanvulling zijn op het dieet voor mensen met diabetes . Ze bieden een scala aan voedingsstoffen en antioxidanten die de algehele gezondheid en het bloedsuikerbeheer ondersteunen. Vanwege hun lage GI hebben aardbeien relatief kleine effecten op de bloedsuikerspiegel wanneer ze met mate worden geconsumeerd.
De oplossing hiervoor is volgens supermarkten kassenteelt. Zo kunnen de telers het hele jaar door aardbeien telen. Maar aardbeien die in kassen groeien, missen de vruchtbare aarde om die lekkere zoete smaak te creëeren.
Normaal gesproken geldt: hoe groter de aardbei, hoe sappiger; hoe kleiner de aardbei, hoe intenser de smaak . Voor de meest lokale lekkernijen is er niets beter dan de smaak van aardbeien die vers uit je eigen tuin zijn geplukt.
Ze zijn sappig, zoet en perfect de hele zomer lang in verse aardbeienrecepten. Maar je hebt misschien ook wel eens nep-aardbeien gezien: kleine rode besjes op je gazon die er vaag bekend uitzien. Het zijn absoluut niet de zoete vruchten die we allemaal gewend zijn.