Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Een aangesneden paprika blijft minder lang op de top van zijn kunnen. Idealiter eet je deze paprika nog dezelfde dag op. Wil je hem toch bewaren, doe dit dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Op deze manier blijven de stukjes nog wel een dag of 3 goed.
Als je paprika gaat invriezen, doe dit dan bij voorkeur in augustus. Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes. Vervolgens kun je de paprika's invriezen. De paprika's hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen. Eieren zijn minder kwetsbaar qua houdbaarheid dan we denken.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Paprika's behoren net als aardappel en aubergine tot de nachtschadeplanten. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, maar een grote hoeveelheid vitamine C en andere antioxidanten. Dat maakt paprika's tot een groente die niet mag ontbreken in een gezond eetpatroon.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
De paprika die ademt
En dat is voor een reden. Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
De deksel mag los op het bakje, zodat er nog lucht bij de aardbeien kan. In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Hoe weet ik of een paprika niet goed meer is? De paprika gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven. Paprika's hebben witte zaadlijsten en die zijn minder lekker. Je kunt het zaad en de bijbehorende zaadlijsten op verschillende manieren eenvoudig verwijderen.
Veelzijdige vruchtgroente
In de keuken kun je met paprika's alle kanten op: bakken, stomen, roosteren, vullen of gewoon rauw eten.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Bloemkool invriezen
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Laat ze niet te lang buiten de koelkast staan. Zorg er daarnaast voor dat je ze bewaart in een afgesloten bakje en voeg eventueel wat citroensap of zure vruchten toe. Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.