Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Aandoening van de urinewegen
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
De meeste mensen plassen 1 keer per 3 tot 4 uur. Dat is ongeveer 6 tot 8 keer per dag (24 uur).
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Overproductie van urine tijdens de nacht (nachtelijke polyurie) Bij ongeveer 7 à 8 op 10 mensen met nycturie heeft het nachtelijk plassen vooral te maken met een verhoogde urineproductie tijdens de nacht. Normaal produceren onze nieren 1 tot 2 liter urine per dag, waarvan ongeveer 25 procent tijdens de nacht.
Ouderen houden vaak meer vocht vast t.g.v. minder bewegen en minder krachtig pompen van het hart. Het gevolg is dat er vocht vastgehouden wordt in lager gelegen delen van het lichaam.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Als je te weinig drinkt gaat je blaas namelijk stofjes aanmaken (ureum) waardoor de blaaswand geprikkeld wordt en je juist vaker moet plassen… En dat is nou net wat je niet wilt!
De frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag naar het toilet voor ontlasting? Dan hebt je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Symptomen van blaaskanker kunnen zijn: bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Ochtendurine is de eerste urine na het slapen. Omdat u een aantal uren niet geplast heeft, is uw ochtend urine geconcentreerder.
Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen.
Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan. Bij dikke enkels: leg de enkels omhoog wanneer u ′s avonds in een stoel zit.
Zo zijn er perfect gezonde mensen die 2 á 3 keer per dag moeten plassen, maar kan het ook voorkomen dat iemand wel 12 keer per dag naar het toilet gaat. Beide situaties hoeven geen aanleiding te zijn voor een probleem –tenzij het plassen ongecontroleerd plaatsvindt.
Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken moet plassen. Merk je dat je extreem snel moet plassen na drinken? Dan kan dit een teken zijn van een overactieve blaas.
In de nacht produceert ons lichaam normaal gesproken minder urine. Maar dit is niet altijd het geval. Wanneer iemand 2 keer of vaker per nacht moet plassen, wordt dit nycturie genoemd. Dit kan komen door een overactieve blaas, waarbij sneller aandrang om te plassen komt dan er urine aangemaakt wordt.
Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit. ongeveer 100 milliliter gaat met je ontlasting mee, je ademt ongeveer 500 milliliter gewoon uit en je zweet zo ongeveer 500 milliliter uit. Er waar is het water allemaal geweest?
Dit kan spontaan gebeuren, maar ook uitgelokt worden door kou, een volle blaas of inname van bepaalde producten zoals cafeïne. Soms is er een achterliggende oorzaak voor deze klachten, zoals een vergrote prostaat, irritatie van de blaaswand, een sluimerende blaasontsteking of een neurologische ziekte.
Vaak is niet duidelijk waarom uw blaas te actief is. Uw blaas is dan niet meer gewend om de plas op te houden. Soms moet u dan ineens heel erg plassen en kunt u het niet meer ophouden. Dit geeft druk op uw blaas.
Er kan natuurlijk meer aan de hand zijn – regelmatig moeten plassen zou ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Als je opeens veel vaker naar de wc moet of een sterkere aandrang voelt om te gaan, kun je dit het beste even met je huisarts bespreken.
Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.