Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk. Je kindje kan dan voldoende voedingsstoffen uit vaste voeding en koemelk halen.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Groeimelk voor peuters kan helpen om de inname van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine D, te verhogen. Maar noodzakelijk is het niet. Een gezonde, gevarieerde voeding levert alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede groei.
Vanaf 1 jaar
Je kunt dan eerst de helft opvolgmelk en de helft gewone melk in een bekertje doen. Vervolgens geef je steeds minder opvolgmelk en meer gewone melk. Een kind van één tot vier jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter melk of melkproducten nodig. Dit komt neer op twee bekertjes.
De nadelen van het geven van kunstvoeding voor de baby zijn: Kunstvoeding bevat geen levende afweerstoffen waardoor er meer kans op infecties is. De samenstelling en dosering is minder afgestemd op de behoefte van de baby. De meeste kunstvoeding is gemaakt van koemelk.
Fles afbouwen
Dan kun je één voeding in principe laten vervallen. Er is geen vaste regel voor het afbouwen van de flesjes, maar over het algemeen kun je het aantal voedingen rond de 8 maanden terugbrengen naar 2 of 3 per dag. Dit hangt ook af van hoeveel melk je baby nog per fles drinkt.
Keuze tussen volle melk of groeimelk
Als een gezonde evenwichtige voeding vlot verloopt en je kind neemt een vitamine D-supplement, kan je op 12 à 18 maanden overschakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojadrink (-producten). Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf.
In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.
Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over.
Stop met de fles geven als je kind niet meer wil. Een kind voelt van nature goed wanneer hij genoeg heeft gehad. Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden.
Hoeveel melk voor een baby van 1 jaar? Opvolgmelk of speciale peutermelk hoef je voor je kind niet te kopen: hij mag nu gewone melk (koemelk) drinken. Een dreumes heeft twee bekertjes melk per dag nodig. Wil of kun je je kind geen koemelk geven, dan kan een volwaardig plantaardig alternatief ook.
Vanaf 1 jaar kan je dus gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk en in plaats van borstvoeding. Als je merkt dat je kind nog moet wennen aan de smaak, kun je eerst half om half mengen, en op die manier steeds meer gewone melk introduceren. Voor een kind van 1 tot 4 jaar is 300 milliliter per dag genoeg.
Vanaf 1 jaar tot 4 jaar
Ontbijt: volkoren brood met zachte margarine en beleg en halfvolle melk of borstvoeding. Fruithapje: stuk fruit en bekertje water.
Van 1 tot en met 3 jaar
Op deze leeftijd heeft je kind ongeveer 1 liter vocht per dag nodig, waarvan 2 bekers melk. Een schaaltje yoghurt in plaats van een beker melk kan ook. Kies voor de halfvolle of magere variant. Daarnaast is water drinken belangrijk.
Borst- en kunstvoeding bevatten meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten dan gewone melk. En dat is beter voor je baby. Vanaf 1 jaar is je kind klaar voor koemelk. Je kindje kan dan voldoende voedingsstoffen uit vaste voeding en koemelk halen.
U moet doorgaan met borstvoeding of uw baby de eerste flesvoeding geven totdat hij of zij ten minste 1 jaar oud is. Borstvoeding zal u en uw baby blijven helpen zolang u hiermee doorgaat. Naarmate uw baby meer vast voedsel eet, zal de hoeveelheid melk die hij of zij wil afnemen.
Uw opgroeiende kind heeft vitaminen en mineralen zoals vitamine D en calcium nodig om sterke botten te bouwen . Gepasteuriseerde, volle koemelk en sojadranken die zijn verrijkt met vitamine D zijn goede bronnen van vitamine D en calcium.
Begin bijvoorbeeld door 1 of 2 borstvoedingen per dag te vervangen een flesje. Trek voor elke stap een aantal dagen uit: na een dag of 3, 4 kan je nog een extra voeding vervangen. Als je geleidelijk afbouwt, zullen je borsten vanzelf wennen aan de nieuwe situatie.
Groeimelk is een goede aanvulling, want het is verrijkt met mineralen, vitamines en bevat gezonde vetzuren. Extra ijzer en vitamine C zorgen voor een goed immuunsysteem. Sterke botten? Check, dankzij de calcium en vitamine D.
Je kunt je kind vanaf 1 jaar het beste halfvolle of magere melk geven. Die soorten bevatten minder verzadigd vet dan volle melk. En dat is beter voor hart en bloedvaten.
Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd. Ook prak je de hapjes steeds minder fijn.
Ligt vaak aan het gewicht van het kindje wanneer de laatste voeding eraf kan. Vraag het anders ook even op het consultatiebureau. Vaak gaat de voeding van 23:00 (flesvoeding wel te verstaan, borstvoeding is nog vaak op verzoek) eraf na 5 maanden.
Drie tot vier porties melk per dag op 12 maanden is ideaal. Dit kan in vloeibare vorm, bijvoorbeeld in een fles of een beker, of in vaste vorm, zoals kaas of yoghurt. Witte en kaassausen en boter zijn alternatieve manieren om de melkinname te verhogen.