Bij het afvallen is het belangrijk om te letten op je calorie-inname en de voedingswaarden van de producten die je eet. Als je wilt afvallen is het niet verstandig om überhaupt koekjes te eten. Eet bewust! Kies bij voorkeur voor koekjes die minder kcal, minder suiker en minder (snelle) koolhydraten bevatten.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Altijd lekker is een portie (snack)groente. Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Zoek naar koekjes die weinig verzadigd vet bevatten. Volkoren granen: Kies koekjes die volkorenmeel gebruiken, zoals volkorenmeel of notenmeel, dat meer vezels en voedingsstoffen bevat dan geraffineerd wit meel.
Kun je koekjes eten en toch slank worden? Natuurlijk kan dat . Let er gewoon op dat je consequent de hoeveelheid calorieën eet die je op het gewicht houdt dat je wilt hebben, en zorg dat het grootste deel van je eten 'gezond' is. De koekjes (of welke lekkernij je ook lekker vindt) zijn onderdeel van het dieet, niet het hele dieet.
Koekjes en donuts bevatten vaak veel suiker, geraffineerd meel en vet . Ze bevatten ook vaak veel calorieën. 1 grote chocolate chip cookie kan bijvoorbeeld meer dan 220 calorieën bevatten, terwijl een enkele geglazuurde donut meer dan 300 calorieën bevat ( 20 , 21 ).
Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen als je op dieet bent. Ongeacht van waar die calorieën juist vandaan komen. Je kan dus al deze dingen eten en je zal nog steeds afvallen: Chips.
Pak een stuk fruit Fruit inruilen voor junkfood kan je de zoete kick geven die je nodig hebt zonder de calorieën. Fruit zoals bananen, frambozen, mango's, druiven en bosbessen zijn van nature zoet en bevatten ook nuttige stoffen zoals antioxidanten en vezels, die je een vol gevoel geven.
Denk bijvoorbeeld aan lekkere groenten en fruit, volkoren brood, zilvervliesrijst, een lekker (mager) stukje vlees of vis, af en toe een handje ongezouten noten of een ei, magere yoghurt of kwark ….
Als je zin hebt in koekjes, probeer dan eiwitrijke voeding te eten die stikstof bevat, zoals peulvruchten, bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen . Chroom is een mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, en als je zin hebt in een zoet kaneelbroodje of muffin, dan mist je lichaam dit mineraal mogelijk.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Als je regelmatig (te) veel calorieën binnenkrijgt zonder die te verbranden, kan je aankomen. Vooral snacks, snoep, fastfood en drankjes met veel suiker kunnen snel voor extra kilo's zorgen. Ook weinig slapen en veel stress kunnen een rol spelen. Kortom, het draait om een balans tussen wat je eet en hoe actief je bent!
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Er waren een hoop koekjes die per stuk minder dan 100 calorieën bevatten. De minste calorieën zitten in een knappertje, gevolgd door een koffieleutje, een café noir en daarna een volkoren biscuitje. De gevulde en de roze koek bevatten de meeste calorieën.
Welke koekjes zit geen suiker? Suikervrije koekjes zijn bijvoorbeeld havermoutkoekjes zonder suiker, mueslikoekjes, kokosmeelkoekjes en amandelmeelkoekjes.