Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Van tussendoortjes tot toetjes en van ontbijt tot avondeten: we hebben kiwi recepten voor elk moment van de dag. En heb je een overrijpe kiwi? Geen probleem, ook dan kun je er nog een lekker recept mee maken.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven.
Hoe zou een reeds gesneden slechte kiwi eruit zien? Als je donkergroene, papperige plekken in de kiwi ziet , is hij slecht.
Snijd het fruit in plakjes en vervolgens in grove stukken. Doe het in een pan met dikke bodem met zowel een eetlepel suiker als een theelepel citroensap per kiwi. Breng het zachtjes aan de kook en kook het 15 minuten, of tot het mengsel dikker wordt en slijmerig.
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Dankzij hun zachte en sappige textuur kunnen de Zespri Green kiwi's gemakkelijk worden gemixt. Je kunt de kiwi eerst schillen en in stukken snijden maar ook in zijn geheel met schil 5 tot 7 seconden op hoge snelheid mixen. Als je nog nooit een kiwi hebt gemixt, geven we je graag een tip!
Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Gele kiwi bereiden & bewaren
Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed. Hoe weet ik of een gele kiwi niet goed meer is? De gele kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Wanneer is de kiwi rijp? Als bij een lichte vingerdruk rond de steelaanzet meegeeft. Rijpe kiwi's kun je na aankoop het beste op een koele plek bewaren.
Een groene kiwi die nog niet helemaal rijp is mag je zeker eten. Met 10 gram fruitsuiker per 100 gram en 2,5 gram vezels is een groene kiwi geschikt bij diabetes. Eet bij voorkeur dus wel een onrijpe kiwi, want dan bevat het meer vezels en minder suiker. En dat proef je ook, omdat het wat zuurder is dan een rijpe kiwi.
Sommige mensen snijden de kiwi in twee en eten het sappige vruchtvlees op met een lepel. Andere schillen de kiwi en snijden hem in stukken – hapklare stukjes zijn ideaal voor jonge kiwifans.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Een rijpe kiwi zal zachtjes meegeven bij lichte druk en kan direct gegeten worden of nog eens 7-10 dagen in de koelkast bewaard worden. Zespri Kiwi's worden zoeter naarmate ze ouder worden, maar als ze te lang worden bewaard, worden ze papperig. Het is dus het beste om ze te consumeren voordat ze te zacht worden !
Levendige groene kiwi's voegen een instant pop van kleur en zuur toe, waar ze ook worden gebruikt - meng in supergroene smoothies, maak pittige sorbet of snijd ze over desserts en fruitsalades . We gebruiken ze ook graag in een cocktail voor een onverwacht fruitig drankje.
Wil je perfect rijpe Zespri SunGold kiwi's? Misschien wil je dan dat ze sneller rijpen. Bewaar je Zespri SunGold kiwi's in dat geval op kamertemperatuur in een papieren zak. Beter nog, leg ander fruit zoals appels, sinaasappels, bananen of peren naast de kiwi's om het proces te versnellen.
Kiwi-schijfjes
Neem in plaats daarvan de overgebleven plakjes en doe ze in een luchtdichte voedselcontainer of plastic zak in de koelkast. Hoewel kiwiplakken niet zo lang meegaan als het hele, ongesneden fruit, zouden de plakjes, als ze goed worden bewaard, ongeveer twee dagen vers moeten blijven.
Sluit hele kiwi's af in Glad ® Zipper Bags om te voorkomen dat het fruit uitdroogt. Om gesneden kiwi's te bewaren, verwijdert u de schil en snijdt u ze in stukken of plakjes van de gewenste grootte. Sluit ze af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers samen met eventueel sap dat is verzameld tijdens het snijproces. Bewaar ze in de koelkast.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.