PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Soms extra vezels nodig bij het prikkelbare darm syndroom
Dit zijn natuurlijke vezels. Doe de vezels bijvoorbeeld door de yoghurt.
Voorbeelden zijn magnesiumoxide en magnesiumsulfaat en macrogol (o.a. Movicolon®, Transipeg®, Forlax®, Molaxole®). Ook deze middelen geven geen 'luie' darm en kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden. Contactlaxantia zijn middelen die de darmbeweging stimuleren. Hierdoor hebben ze een laxerende werking.
Bij PDS kan er te veel spanning en krampen zijn van de spieren in de darmen. Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen. Voorbeelden zijn mebeverine (Duspatal) en scopolaminebutyl (Buscopan).
Onoplosbare vezels trekken als een spons water aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Eet regelmatig (liefst biologisch/onbespoten voeding en veel groene bladgroente), drink veel water, vermijd alcohol en tabak, eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Deze stappen kunnen positief bijdragen. Mocht je toch nog klachten houden dan kan een dieet uitkomst bieden.
De beste voedingsmiddelen bij PDS
Kiwi's, citrusvruchten, druiven, ananas en aardbeien zijn (afhankelijk van de hoeveelheid) FODMAP-arme fruitsoorten. Tarwe, rogge en gerst zijn granen met een hoog FODMAP-gehalte die ook gluten bevatten; haver en lijnzaad kunnen echter nuttig zijn bij het onder controle houden van PDS.
Probeer low-FODMAPs
Fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen (FODMAPS) zijn korteketenkoolhydraten die in veel voedingsmiddelen voorkomen. Mensen met PDS moeten een dieet volgen met weinig of geen FODMAP's. Groenten en fruit zijn voedzaam, verzadigend en vullend, en meer eten kan helpen bij gewichtsverlies.
Een deel van de PDS-patiënten heeft baat bij het weglaten of verminderen van: Alcohol en koolzuur: Deze kunnen extra gasvorming geven waardoor darmklachten erger worden. Bovendien kan alcohol de darmwand aantasten.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Heb je last van buikpijn, diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid? Deze symptomen kunnen te maken hebben met PDS. De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Zowel bij mensen bij PDS als bij mensen met IBD in de rustige fase (remissie) is er geen specifiek dieet. Het advies is daarom om een gezond voedingspatroon aan te houden en producten uit te proberen. Denk hierbij aan gevarieerd eten met volop groente, fruit en brood.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.