Bij droog en warm weer drogen fruit, groenten en kruiden prima zo aan de lucht op een rekje. Snijd de plakjes fruit en groente wel dun. Is het weer vochtig, droog dan in een oven op een heel lage stand (40-60 °C) en zet de oven op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Of gebruik een speciale dehydrator.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen.
De droogtijd varieert afhankelijk van het type voedsel en het watergehalte. Doorgaans hebben fruit en groenten 6 tot 12 uur nodig, terwijl vlees 4 tot 12 uur kan duren, afhankelijk van de dikte.
Plaats een vel bakpapier in de magnetron. Leg de plakjes fruit op elkaar, maar zorg dat er geen stukken overlappen. Stel de kooktijd in op maximaal één minuut en kook dan verder met tussenpozen van 30 seconden tot het fruit volledig is uitgedroogd. Voilà!
Om gedroogd fruit te maken, begin je met het snijden van wat fruit in dunne plakjes. Als je klein fruit zoals bessen droogt, kun je ze heel laten. Spreid het fruit vervolgens uit op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven. Laat het fruit 4-8 uur drogen op de laagste temperatuur van je oven.
Gedroogde voedingsmiddelen zijn smakelijk, voedzaam, lichtgewicht en gemakkelijk op te slaan en te gebruiken . De energie-input is minder dan wat nodig is om in te vriezen of in te blikken, en de opslagruimte is minder dan die nodig is voor inmaakpotten en diepvriescontainers. Gedroogd fruit is een energierijke snack.
Snijd fruit gelijkmatig, ongeveer ¼ tot ½ inch dik , voor gelijkmatig drogen, kortere droogtijd voor een kwaliteitsproduct. Omdat fruit suiker bevat en plakkerig is, spuit u de droogtrays in met antiaanbakspray voordat u het fruit op de trays legt.
Verwarm de oven voor op 275 graden F. Leg kaasdoek over metalen droogrekken en plaats op een grote jelly-roll pan of direct op de roosters van uw oven, afhankelijk van hoe breed ze zijn. Leg het fruit op de kaasdoek en bak gedurende 1 uur. Draai de pannen om en draai het fruit om.
Spuit je glazen magnetronschaal licht in met kookspray om plakken te voorkomen en leg vervolgens stukjes dun gesneden banaan op de schaal. Magnetron op de ONTDOOIEN-stand gedurende 10 tot 15 minuten, halverwege omdraaien . Je bananenschijfjes zijn droog als ze klaar zijn.
Snijd het fruit gelijkmatig (zie onderstaande opmerkingen). Leg de plakjes in een enkele laag op elke lade van de dehydrator. Droog gedurende 4-6 uur , draai het fruit elke 1-2 uur om om plakken te voorkomen en gelijkmatig drogen te bevorderen. Laat het fruit afkoelen voordat u het aanraakt en bewaar het in een container (zie onderstaande bewaarnotities).
Gedroogd fruit moet leerachtig en soepel zijn . Test de perfecte droogheid door een paar stukken uit de dehydrator te halen, af te laten koelen tot kamertemperatuur en ze tussen je vingers te knijpen. Als er geen vocht op je hand of het fruit en de stukken uit elkaar springen als je ze loslaat, zijn ze droog!
Het voorbehandelen van lichtgekleurd fruit vóór het drogen is belangrijk voor de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct . Het weken van het gesneden fruit in een zure oplossing behoudt de kleur en textuur van het gedroogde fruit en het verhoogt de vernietiging van potentieel schadelijke bacteriën tijdens het drogen.
Lekker in het toetje , of als ontbijt of lunch . Airfryer op 90 graden en 45 minuten , het moet langzaam drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat zacht maar als je het laat afkoelen word het pas knapperig .
Watermeloen (92%) Het is geen verrassing dat watermeloen je hydrateert. Maar net als tomaten en andere rode vruchten en groenten is het ook een geweldige bron van lycopeen.
Eerst wordt het fruit klaar gemaakt voor het vriesdrogen, het fruit kan bijvoorbeeld in plakjes gesneden worden, waarna het vervolgens bij een hele lage temperatuur wordt ingevroren. Denk hierbij aan temperaturen van -50 tot -80 graden Celsius. Hoe sneller producten worden ingevroren hoe beter dit voor het product is.
Was en droog de vruchten goed, halveer ze of snijd ze in stukjes of schijfjes zodat ze sneller drogen. Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat.
Was de bessen, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes van 1/2". Je kunt ze ook in de lengte doormidden snijden. Droog ze met de snijkant naar boven op 130 tot 140 graden F. Gebruik een dehydrator of droog ze in een oven als je de oventemperatuur laag genoeg kunt zetten .
Verwarm de oven voor op 200°F. Bekleed een bakplaat met opstaande rand met een siliconen bakmat. Leg de aardbeien, met de snijkant naar beneden, op de voorbereide bakplaat; bak tot ze helemaal droog zijn, ongeveer 4 uur, en draai ze halverwege de baktijd een keer om. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op de bakplaat, ongeveer 20 minuten.
Leg je fruit in een enkele laag op de bakplaten en zorg ervoor dat de stukken elkaar niet raken. Plaats vervolgens je bakplaat(en) in de oven op lage temperatuur (150-175 graden) en laat ze langzaam drogen gedurende een periode van uren (8-16 uur).
Hoe fruit te drogen met een voedseldroger. Om fruit te drogen in een droger, schik je de voorbereide fruitplakken in enkele lagen op de drogertrays en zet je ze in de droger . Pas de "fruit"-instelling toe op je droger als die er is of stel de temperatuur in op 145 graden Fahrenheit.
Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren. Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden. Denk hierbij aan vitamines zoals vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B11.
-Citroen-watermengsel: meng in een kom 1 kopje citroensap met 4 kopjes water . Dit wordt gebruikt om het fruit voor te behandelen om verkleuring te voorkomen. -Warme, droge plek in de zon: de buitentemperatuur moet boven de 85 graden zijn en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 60%.
Doordat het fruit gedroogd wordt neemt de hoeveelheid suikers per netto gewicht fruit toe. Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten. Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren.
Laat het gedroogde fruit afkoelen en knapperig worden
Dun gesneden appels en citrusvruchten worden knapperig en brozer naarmate ze afkoelen tot kamertemperatuur. Druiven, kersen, aardbeien en andere bessen worden leerachtig, zoals rozijnen.