Slaap lekker na het eten van een kiwi Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Er zijn voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je beter slaapt. Zo werken producten waarin het stofje tryptofaan zit slaap bevorderend. Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur dat vooral in eiwitrijke voedingsstoffen zit zoals yoghurt, melk, noten, bananen, dadels, tonijn en gevogelte.
Kies snacks die je slaap bevorderen zoals een banaan of kersen. In de winter drink je gewoon een glasje kersensap. Als er verse kersen zijn in de zomer, zijn ze heerlijk met een klein glaasje magere yoghurt. Kersen bevatten tryptofaan, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij je slaap.
Het is bekend dat kiwi's grote hoeveelheden antioxidanten bevatten, waaronder polyfenolen (die helpen beschermen tegen hartaandoeningen en bepaalde kankers) en vitamine C, die de schadelijke vrije radicalen in wezen machteloos maken en op hun beurt de oxidatieve stress verlagen.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Wanneer in het seizoen
Kiwi's zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot december worden ze aangevoerd uit Nieuw-Zeeland en van december tot maart uit Frankrijk, Griekenland en Italië. Daarna tot en met mei komen ze uit Chili.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Met kiwi's natuurlijk! Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk maakt je risico op hart- en vaatziektes een stuk groter.
Je kunt prima kiwi eten als je gewicht wilt verliezen. Kiwi's bevatten namelijk weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen).