Wel eten: verse, onbewerkte producten
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken.
Gebruik natriumarme bouillonkorrels. Gebruik citroen- en limoensap of tomaten om vlees, salades, groenten en fruit meer pit te geven. Bewaar kookvocht van groenten om te gebruiken in plaats van water in sauzen en jus. Voeg drinkwijn toe aan sauzen en jus om smaak toe te voegen.
2 Zoet, zuur of zuivel
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen. Doe dit bij soepen die net iets te zout zijn en waarvan de smaak alleen wat meer in balans moet worden gebracht.
Alle verse groenten, zoals broccoli, zoete aardappelen, bieten, okra, spinazie, paprika's, wortels en edamame . Diepvriesgroenten zonder toegevoegde boter of saus. Groenten uit blik die weinig natrium bevatten of waar geen zout aan is toegevoegd — u kunt ze afspoelen om wat natrium te verwijderen.
Probeer zoutloos koken
Voeg een scheutje citroen of citroensap en andere citrusvruchten, of wijn, toe aan soepen en andere gerechten . Gebruik ze als marinade voor kip en ander vlees. Vermijd uien- of knoflookzout. Gebruik in plaats daarvan verse knoflook en ui, of uien- en knoflookpoeder.
Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, gierst, boekweit, linzen, yoghurt, noten, zaden en kokosnoten leveren essentiële voedingsstoffen die de spijsvertering en hydratatie bevorderen. Dit helpt de zwakte tegen te gaan die ontstaat door het gebrek aan natrium en kalium tijdens het vasten.
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
“Kalimuchloride of potassium chloride is één vervanger, maar mensen kennen dat nog niet echt goed”, vertelt Sels. “Gewoon een ander kruid dan zout gebruiken is altijd een goed idee. Als je op een toast met platte kaas bijvoorbeeld normaal peper en zout doet, kan je gerust eens sumak proberen in de plaats.
Tussen verschillende kaassoorten bestaat een verschil in zoutgehalte. Kwark, de meest verse kaas, is niet gezouten. Kazen met duidelijk minder zout zijn de grote Zwitserse Emmentaler kazen. Die blijven royaal onder de 1 procent zout.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Hartig beleg bevat vaak veel zout. U kunt zoet of ander broodbeleg gebruiken om de hoeveelheid hartig beleg op uw brood te beperken. Voorbeelden van zoet beleg zijn: Jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel en suiker. Deze bevatten bijna geen zout.
Jam, conserven, honing en ahornsiroop kunnen worden gebruikt om vlees of geroosterde groenten te glazuren . Bruine suiker kan worden gemengd met hartige kruiden als rub voor droog vlees. Alle soorten azijn (cider, wijnazijn, balsamico, rijst of gearomatiseerd) kunnen worden gebruikt als marinades of om over groenten of fruit te druppelen.
Kruiden en specerijen – Verse kruiden of kruidenstengels zoals peterselie, dragon, basilicum, dille, zelfs munt (bij sommige gerechten), peperkorrels of versgemalen zwarte of witte peper, pimentbessen en een paar laurierblaadjes zijn goede keuzes.
Alternatieven zout:
- Breng gerechten op smaak met tuinkruiden; peterselie, basilicum, koriander, oregano en dille. - Voeg ingrediënten toe die van zichzelf al een sterke smaak hebben; knoflook, maar ook sojasaus, azijn en mosterd.
Fruit en groenten zijn een geweldige bron van smaak en voeding. Plantaardige voedingsmiddelen - wortels, spinazie, appels en perziken - bevatten van nature weinig natrium. Zongedroogde tomaten, gedroogde paddenstoelen, veenbessen, kersen en ander gedroogd fruit barsten van de smaak.
Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose). In zeldzame gevallen kan een natriumtekort het hersenweefsel schaden. Dan kunnen er epileptische aanvallen optreden en dit kan zelfs leiden tot coma of dood. Bij tekenen van een natriumtekort, neem contact op met je huisarts.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Het toevoegen van zure ingrediënten zoals citroensap, azijn of een kleine hoeveelheid tomatensaus kan helpen de zoutheid tegen te gaan door een contrasterende smaak te bieden. Het toevoegen van zetmeelrijke ingrediënten zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen kan een deel van het overtollige zout absorberen.
De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
Andere smaak toevoegen
Ook kun je de zoute smaak neutraliseren door een andere sterke smaak toe te voegen. Denk hierbij aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.