In principe kun je met elke rijstsoort aan de slag, zo lang het niet 'plakkerig' is zoals risotto- of sushirijst. Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.
Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst. Een heerlijk trucje voor extra smaakvolle notenrijst recepten!
Welke rijst is geschikt voor gebakken rijst? Rijst bakken, gaat het best met droogkokende rijst, zoals Bosto Basmati, Brown, Wild, Thaï en Bosto Snelkookrijst. Je gebruikt beter geen Risotto en Paella rijst, omdat die na het koken plakkerig en vochtig blijft.
Aziatische gebakken rijst staat zo op tafel
En het zit ook nog eens vol met groente, vezels, eiwitten, gezonde vetten; alles wat je nodig hebt in een maaltijd. Door zulke simpele, maar toch overheerlijke en gezonde gerechten te maken, maak je het makkelijk voor jezelf om gezond koken vol te houden.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.
Je kunt je rijst natuurlijk -opwarmen door het te (roer)bakken. Doe dan een beetje olie in een pan of wok, laat deze goed warm worden en bak de korrels 7-10 minuten totdat ze door en door warm zijn en een licht krokant korstje hebben. Lekker met wat kruiden, wat groente en restjes vlees of vis.
Doe de rijst daarvoor in een magnetron bestendig bakje met deksel en voeg hier een eetlepel water of bouillon en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer goed door en herhaal dit na 1 minuut verwarmen op de hoogste stand. Verwarm vervolgens nog een minuut of totdat het geheel goed heet is.
Gekookte rijst bevat over het algemeen minder calorieën, vet en natrium dan gebakken rijst . Qua smaak en textuur kunnen gebakken rijst en gekookte rijst ook verschillen. Het frituurproces geeft gebakken rijst een knapperige, taaie textuur, terwijl gekookte rijst meestal luchtig en zachter is.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden.
De naam nasi goreng betekent in het Indonesisch gebakken gekookte rijst. Het beste is daarom ook om nasi te maken van een restje rijst. Het liefst een dag eerder gekookt. Maar ook op dezelfde dag kan nog nasi gemaakt worden.
Je kunt het gewoon opbakken in een pan of wok. Dan wel eerst even ontdooien natuurlijk. Maar je kunt het ook in de magnetron opwarmen. Verwarm het dan 1 minuut op de hoogste stand, schep om en herhaal tot alles goed warm is.
Pandanrijst is langkorrelige, aromatische rijst die veel wordt gegeten in bijvoorbeeld China, Indonesië, en Thailand.
Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien. Geen vrolijke boodschap, maar wel één die het onthouden waard is.
Op een bepaald niveau hebben ze een vergelijkbaar doel: gearticuleerde korrels die niet aan elkaar plakken, wat wordt veroorzaakt door overtollig zetmeel. Het bakken van goed gespoelde rijst voor het koken bereikt dit door zetmeel te verminderen voordat er vloeistof wordt toegevoegd en de korrels een taaie, dichtere textuur en licht geroosterde smaak te geven .
Kookinstructies
Was en week de rijst zoals gebruikelijk en doe het dan in een koekenpan . Giet ongeveer 5 mm-1 cm water over de rijst. Doe een deksel op de pan en zet het vuur hoog. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat je het 5 minuten sudderen.
Laat de rijst een tot twee uur staan tot deze is afgekoeld tot kamertemperatuur. Door je rijst te laten rusten en afkoelen, kan overtollig vocht verdampen, wat ook helpt om te voorkomen dat de korrels gaan klonteren. Als je dit een dag of twee van tevoren wilt doen, laat de rijst dan volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container in de koelkast.
Gebruik de juiste rijst
Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.
Naast roosteren zorgt het bakken van rijst ook voor het loskomen van extra aroma's. Dit doe je in tegenstelling tot het roosteren niet vóór maar ná het koken van de rijst. Kook dus eerst de Basmati en bak deze daarna in een pan samen met de ingrediënten die je erbij wilt serveren. Supersimpel en lekker!
Volgens voedingsdeskundige Karine Hoenderdos moet je vooral nagaan of de olie veilig verhit kan worden. “Bij deze bereidingstechnieken wordt de olie tussen de 180 en 230 graden verhit en niet elke olie kan daar tegen.” “Rijstolie is een prima keuze om mee te bakken en te braden”, vertelt Karine Hoenderdos.
Nee, rijst is geen dikmaker. Als je bijkomt in vetmassa, dan eet je meer calorieën dan dat je verbruikt. Of deze calorieën nu komen uit rijst, pasta, sla of appel, dat maakt op vlak van vetverlies helemaal niets uit.
Voordelen van het wassen van rijst
Door witte rijst te wassen, verwijder je ook overtollig zetmeel. De rijst krijgt een lossere consistentie, zodat hij minder aan elkaar kleeft, niet klef wordt en zijn volle kwaliteit kan krijgen.
Afvallen met rijst
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Koel de rijst zo snel mogelijk af, idealiter binnen een uur, en bewaar hem in de koelkast totdat u hem weer wilt opwarmen. Bewaar de rijst maximaal twee dagen in de koelkast voordat u hem weer opwarmt. Wanneer u rijst opwarmt, zorg er dan voor dat hij helemaal stomend heet is. Verwarm rijst niet vaker dan één keer .
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Voedselvergiftiging door Bacillus cereus
De sporen kunnen overleven als de rijst wordt gekookt, en als je gerecht op kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën. Als de bacteriën zich vermenigvuldigen, kunnen ze gifstoffen produceren die braken of diarree veroorzaken.