Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Q: Welke van de twee bessen heeft een hogere voedingswaarde? A: Hoewel beide bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, worden wilde bosbessen beschouwd als rijker aan anthocyaninen, een soort antioxidant, dan blauwe bessen. Beide bessen leveren echter vitamine C, vitamine K en vezels, wat ze beide een gezonde keuze maakt.
De spijsvertering bevordert en diarree wordt bestreden
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Bij de blauwe bes is dat heel simpel: 100 gram blauwe bessen staat gelijk aan één portie fruit!
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Ja, blauwe bessen kunnen gunstig zijn bij een verhoogde bloeddruk. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Blauwe bessen bevatten stoffen genaamd anthocyanen en flavonoïden, die antioxidante eigenschappen hebben en ontstekingsremmend kunnen werken.
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Verse (maar niet gedroogde) bessen hebben de neiging om laxerend te zijn en moeten vermeden worden bij diarree .
"Blauwe bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vezels, die je helpen om je buikvet te bestrijden. Een studie van de Universiteit van Michigan toont aan dat het eten van blauwe bessen resulteert in gewichtsverlies rond je taille."
Bramen . "Ze worden een beetje onderschat en ondergewaardeerd," zegt Johnson. Ze behoren ook tot de bessen met de hoogste antioxidanten- en vezelgehaltes, en ze zijn minder gekweekt dan bosbessen, wat betekent dat wat we vandaag de dag eten dichter bij het fruit ligt dat ooit in het wild voorkwam.
Blauwe bessen bevatten verschillende voedingsstoffen die helpen om je botten gezond en sterk te houden. Ze bevatten een indrukwekkende mix aan mineralen, om precies te zijn: calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
De officiële Wild Blueberries organisatie noemt de in het wild geteelde bosbes de “blueberriest blueberry” en de “beter blueberry.” Volgens hun website hebben wilde bosbessen 2x zoveel antioxidanten als gekweekte bosbessen , dankzij een hogere concentratie van de flavonoïde anthocyaan.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
Yoghurt en bosbessen combo is geweldig voor de gezondheid van de huid . Deze Griekse yoghurt combo, rijk aan antioxidanten en vitaminen, verheldert de huid en voorkomt vroegtijdige veroudering. Het bestrijdt vrije radicalen en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Het houdt de huid gehydrateerd en laat deze op natuurlijke wijze stralen.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Uit onderzoek van onderzoekers van de Harvard Chan School is gebleken dat het eten van bosbessen het risico op diabetes type 2 kan verlagen , dat het eten van voedingsmiddelen met veel anthocyanen (vooral bosbessen en aardbeien) mensen kan helpen om op gewicht te blijven en dat het eten van bessen het risico op een hartaanval kan verlagen en het leervermogen kan verbeteren.
De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt. De bosbes is daarom veel moeilijker commercieël te verbouwen.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat het eten van 200 gram bosbessen per dag gedurende een maand kan leiden tot een verbetering van de bloedvatfunctie en een verlaging van de systolische bloeddruk bij gezonde mensen.
De Blauwe bes zijn bijna als de zwarte bessen en bevatten ook een hoog gehalte aan anthocyanen, net als de zwarte bes. Dus ook de blauwe bes is heel erg gezond voor je ogen en de rest van je lichaam.