Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Cacaopoeder: Cacaopoeder bestaat ook uit 100 procent cacao zonder suiker, maar de cacaoboter is eruit gehaald. Cacaopoeder is ook erg bitter, maar wordt vaak gebruikt in recepten. Het is een handig ingrediënt omdat het gemakkelijk mengt met deeg en beslag zonder dat je de chocolade hoeft te smelten en in de gaten hoeft te houden.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Nee, 100% pure chocoladerepen worden niet beschouwd als "lege calorieën" omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vezels, ijzer, magnesium en antioxidanten, ondanks dat ze weinig suiker bevatten. Ze bevatten echter nog steeds veel calorieën en moeten met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Vol met beschermende antioxidanten
Het Journal of the American Medical Association meldt dat 100 procent cacao absoluut vol zit met antioxidanten . Antioxidanten binden zich aan wat bekend staat als 'vrije radicalen', destructieve moleculen die betrokken zijn bij hartziekten en andere kwalen, en ontmantelen deze.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
50 procent suiker
De overige 50 procent bestaat voor 20 procent uit palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent Lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Dat gezegd hebbende, raden we je altijd aan om een donkere reep te kiezen die voor ten minste 70% uit cacaobestanddelen bestaat. Dit komt omdat je dan de verschillende lagen cacaobonen kunt ervaren, wat niet mogelijk is bij lekkernijen met een lager cacaopercentage.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Er zijn verschillende redenen om cacao te kiezen ipv koffie. Het is een mildere stimulant en bevat gezonde bestanddelen. Cacao geeft een meer geaarde en langdurige energie, bevat geluksmoleculen, mineralen, antioxidanten en verbetert de cognitieve prestaties.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'.
De cacaoboter wordt tijdens het proces vermengd met melk of melkproducten (zoals melkpoeder), suiker en eventuele aroma's (zoals vanillearoma). Volgens de Europese unie, moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten; alsmede minimaal 14% droge melkbestanddelen en minimaal 3,5% melkvet.
Omschrijving. Melkchocolade (van Alpenmelk). Cacao: ten minste 33 %.
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid. Geen enkele andere voedingsbron bevat zoveel magnesium als cacao.
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Wanneer cacao rauw wordt ingenomen, blijven alle voedingsstoffen intact, aangezien voedingsstoffen afsterven wanneer voedsel wordt verhit. Meer hitte betekent meer nutriëntensterfte. Rauwe voedingsmiddelen bevatten over het algemeen meer van hun eigen levenskracht en intelligentie. En rauwe cacao bevat meer vitaminen en mineralen, meer 'happy compounds' en meer antioxidanten .
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.