Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Afrikaantjes (Tagetes patula)
Zet afrikaantjes dus bij je tomaten om dit ongedierte uit de buurt te houden. Verder werken afrikaantjes goed tegen aaltjes (kleine wormpjes die de wortels van planten aanvreten). Supernuttig dus, die stinkertjes!
Zet je plant vooral in de buurt van wortels, peterselie en/of koolplanten. De eerste twee beschermt hij tegen aaltjes in de mix.
Afrikaantjes zijn heel geschikt om ongedierte in de moestuin af te weren. De Tagetes patula kan bijvoorbeeld helpen ombepaalde aaltjes (aardwormen) weg te houden van wortelen, aardbeien en sla. De geur van de bloemen zou ook witte vliegjes afschrikken. Vooral jonge Afrikaantjes zijn heel populair bij slakken.
Het is een mooie perkplant die niet winterhard is. Vanaf april tot eind mei kan je buiten zaaien, of je kan al reeds voorzaaien onder glas vanaf maart. De uitgebloeide bloemhoofdjes laat je drogen, zo komen de langwerpige zwarte zaden los en kan je deze in het voorjaar weer zaaien.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Afrikaantjes kunnen niet tegen vorst. Ze sterven af als het vriest en hun zaden ook. Wanneer de plantjes in de herfst worden ondergewerkt helpen ze mee met het verbeteren van de grondkwaliteit en verhogen ze de hoeveelheid organische stof in de grond.
Afrikaantjes, goudsbloem, bernagie en mosterd vermijdt de slak liever. Ook de sterke geur van knoflook, munt, tijm, lavendel en venkel zijn weerzinwekkend voor de slak. Geef deze smaakmakers dus zeker een plaatsje in of rond jouw moestuin. Slakken voelen zich thuis in een vochtige omgeving.
Ze trekken niet alleen bestuivers aan, ze trekken ook insecten aan die u helpen bij de biologische ongediertebestrijding . Goudsbloemen kunnen helpen lieveheersbeestjes, gaasvliegen, zweefvliegen, parasitaire miniwespen en andere roofzuchtige insecten aan te trekken die bladluizen en andere plagen eten die uw gewassen kunnen beschadigen.
Sommige ongewenste insecten hebben een hekel aan Afrikaantjes. Mieren houden niet van de geur die de Afrikaantjes afgegeven. Naast deze planten helpen de goudsbloem, lavendel en bieslook ook op een natuurlijke manier tegen mieren.
Afrikaantjes kun je ook inzetten in de moestuin: de sterke geur overheerst de geur van de andere gewassen waardoor insecten ze niet meer kunnen herkennen. Afrikaantjes weren diverse plagen zoals aaltjes, witte tomatenvlieg en mieren. Ze zijn goede buren voor aardappelen, aardbeien, bietjes en uiteraard tomaten.
Deze kattenwerende planten zijn geschikt om er de rand van jouw moestuinbedden mee te beplanten: Ruta graveolens (wijnruit), Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium), Dictamnus (vuurwerkplant), Aloysia triphylla (citroenverbena), Tagetes (Afrikaantjes), Boerenwormkruid en Plectranthus caninus (kattenschrik).
Tagetes, zoals de officiële naam van afrikaantjes luidt, wordt primair ingezet als natuurlijke bodemontsmetter omdat het bepaalde aaltjes in de grond doodt. Een veelgebruikt middel in de lelieteelt is het gewasbeschermingsmiddel Monam, maar het gebruik daarvan wordt steeds verder ingeperkt.
Oost-Indische kers groeit mooi in de moestuin, waar hij werkt als lokplant. Hij trekt namelijk bladluizen aan waardoor andere gewassen aanzienlijk minder aangetast worden. Ook het koolwitje verkiest deze plant om zijn eitjes op af te zetten waardoor kolen in de moestuin minder last van rupsen ondervinden.
Marigold companion planting verbetert de groei van basilicum, broccoli, kool, komkommers, aubergine, kalebassen, boerenkool, aardappelen, pompoen en tomaten. Marigold is ook een goede companion plant voor meloenen omdat het kevers afschrikt. Bonen en kool worden vermeld als slechte companion planten voor marigolds.
Goudsbloemen worden beschouwd als metgezellen van tomatenplanten, omdat ze de groei van uw tomaten beschermen en verbeteren . Deze bloemen zijn dus niet alleen mooi, maar ze vervullen ook belangrijke taken in de tuin. Welke "taken" vervullen goudsbloemen in uw tuin? Goudsbloemen helpen bijen en andere nuttige insecten naar tomatenplanten te lokken.
Goudsbloemen. Goudsbloemen en komkommers zijn een andere uitstekende plantencombinatie voor uw tuin . Dit komt omdat goudsbloemen tot de absoluut beste planten behoren om te kweken als u op natuurlijke wijze tuinplagen wilt afstoten. Enkele van de vele insecten die de geur van goudsbloemen mijden, zijn trips, witte vliegen en pompoenwantsen.
Als ramen en deuren gesloten zijn, weten naaktslakken soms toch nog hun weg naar binnen te vinden. Ze hebben al genoeg aan naden en kieren. Door die te dichten met bijvoorbeeld kit, heeft u minder last van warmteverlies, maar houdt u ook ongedierte buiten.
Gebruik natuurlijke voedingsstoffen om slakken en naaktslakken af te weren .
Breng gemalen eierschalen en/of koffiedik aan (natuurlijk, het is prima om ze te combineren!) in een dunne laag tussen de rijen en/of rond de basis van uw planten om ze te beschermen. Knoflook is een ander natuurlijk alternatief om slakken en naaktslakken te weren.
Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer. (Gooi ze in ieder geval niet in zout water want dat is té naar.) Wat doe je er dan mee? Daarna gooi je de dode slakken op een beschut plekje in de tuin.
Ze kiemen na 7 dagen. Als de plantjes wat groter zijn en 4 tot 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten op de uiteindelijke plek van bestemming. Zet ze dan ongeveer 20 tot 40 cm uit elkaar.