Week de kipfilet eerst in (karne)melk. Zo wordt je gepaneerde kip nog malser. Pak de drie diepe borden of schaaltjes erbij en vul met de bloem, losgeklopte eieren en paneermeel. Leg ze meteen op deze volgorde naast elkaar.
Bestrooi de kip met een beetje peper en zout en haal eerst door de bloem. Haal de kip daarna door het ei en als laatste door de cornflakes. Druk de kip goed in de cornflakes zodat alle zijdes goed bedekt zijn. Leg de kip krokant filets op een bakplaat met bakpapier en zet ze ongeveer 25 min in de oven.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Je kunt elk brood gebruiken dat je wilt voor paneermeel, maar we raden stevig brood aan met een dichte kruim en korst, zoals zuurdesembrood, Franse baguette of rustiek landbrood. Je kunt ook traditionele Japanse panko maken. Hier wordt korstloos witbrood gebruikt om drogere en vlokkerigere kruimels te maken.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Of je het nu in de oven roostert of in een koekenpan op het fornuis, je wilt beginnen met een hoge temperatuur om een mooie korst te krijgen. Op het fornuis, laat wat olie heet genoeg worden zodat het bijna rookt in een koekenpan, en schroei dan je kip dicht, met de velkant naar beneden, tot het lekker knapperig is .
Gebruik van melk of yoghurt als alternatief
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Verkruimelde crackers of ontbijtgranen : kunnen smaak en textuur toevoegen aan de gefrituurde kip. Kies opties zoals zoute crackers, cornflakes of broodkruimels gemaakt van crackers. Gemalen noten: zoals amandelen, pecannoten of pinda's, kunnen worden gebruikt om de kip te coaten. Ze voegen een unieke smaak en een knapperige textuur toe aan de gefrituurde kip.
Een simpele truc maak het ei totaal overbodig. Gebruik hiervoor een mengsel van bloem en water om een plakkende laagje te maken om het product met de bedekken. De rest van het paneerproces blijft hetzelfde. Wentel je product, bijvoorbeeld tofu of groenten, nog in een krokant laagje en bakken maar!
Broodkruimels: Panko-broodkruimels geven het knapperigste paneermeel, maar je kunt ook gewoon broodkruim gebruiken of zelfgemaakt broodkruim als je dat hebt. Parmezaanse kaas: Versgeraspte parmezaanse kaas is nootachtig en roostert lekker. Het geeft de schnitzels een prachtig goudbruin korstje.
Eerst wordt de rauwe kip lichtjes bedekt met bloem, wat overtollig vocht absorbeert en helpt de volgende laag te laten hechten. Ten tweede wordt de kip gedoopt in losgeklopt ei. En ten derde wordt de kotelet bedekt met vers broodkruim , dat gelijkmatig aan beide kanten blijft plakken dankzij de coating van ei.
Gebruik melk als bindmiddel voor broodstengels . Voeg de tenders toe aan de kom met broodkruimels, één of slechts een paar tegelijk, en dep ze goed om. Schud de extra kruimels van elk stuk kip voordat u ze voorzichtig in de pan legt.
Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Redacteur: Een optie is om de vis of kipfilet gewoon in gesmolten boter te dopen voordat je hem door de kruiden of coating rolt, zoals we deden in dit recept voor Blackened Chicken. Je kunt ook melk of yoghurt proberen. Voor dikkere coatings (zoals panko of broodkruimels) kun je de vis eerst met bloem bestrooien.
Het typische driestappenproces is bloem, eieren en dan paneermeel. In plaats van het ei raadt Moskowitz een mengsel van maizena en water aan, dat, wanneer het door elkaar geroerd wordt, een brij vormt . Het is ook een effectieve lijm, en u zult misschien zelfs merken dat uw kip parm knapperiger is.
De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten. Druk het paneermeel lichtjes aan, zodat het straks niet meteen loskomt in de pan.
Vervanger voor bloem: Havermeel
Als je gewoon geen bloem in de winkel kunt vinden, pak dan een zak havermout en doe ze een paar seconden in een blender of keukenmachine tot je een poederachtige, bloemachtige textuur hebt. De vezels van de havermout maken het een gezonde optie om te ruilen met AP-bloem!
Paneren doe je door bijvoorbeeld groente, vlees of vis achtereenvolgens door bloem, de ei vervanger en het paneermiddel (bijvoorbeeld paneermeel, panko of broodkruim) te halen. Mocht de korst niet meteen dik genoeg zijn, dan kan je dit nogmaals herhalen.
Zonnebloempitten, amandelen en sesamzaad zijn allemaal goede alternatieven voor broodkruimels. Hak grotere noten fijn in een keukenmachine. Zaden zoals sesamzaad zijn al klein genoeg en kunnen zo worden gebruikt. Gebruik verschillende soorten noten als coating voor kip, vis of varkensvlees; pulseer ze gewoon fijn zodat ze blijven plakken.
Je verwacht het niet, maar cornflakes zijn een goed alternatief voor paneermeel. Doe een paar handjes cornflakes in een plastic zak, knoop de zak dicht en verkruimel de cornflakes een beetje. Dit kun je doen met een deegroller door te rollen over de zak (pas op dat hij niet open gaat).
Gebakken kip smaakt fantastisch met een beslag of een bloemcoating . Het is gewoon een kwestie van voorkeur. Bloemcoatings zoals die in dit recept voor gebakken kip worden gebruikt, combineren bloem met kruiden en soms voegen ze maizena of bakpoeder toe aan de mix.
Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem. Dat zou het eindresultaat nog net iets krokanter maken. Dit is de meest eenvoudige manier om vis te paneren, maar natuurlijk kan je dat knapperig korstje ook pimpen.
Kiphuid wordt knapperig als je hem onafgedekt op 450 graden roostert tot hij gaar is (ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte). Als je hem echt lekker wilt laten smaken, doe dan wat Adam zegt en doe klontjes boter onder de huid en zout en peper het geheel, van binnen en van buiten.
Een vochtig milieu bevordert het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een vochtige wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.