Zomerwortel zaai je van maart tot juli. Je oogst dan van juni tot oktober. Winterwortel zaai je van april tot mei, en oogst je van oktober tot november. Heb je een kas en hou je van een uitdaging, dan kun je wortelen ook in oktober zaaien, om – afhankelijk van het weer – in mei al wortelen te kunnen oogsten.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
Wortels zaaien stap voor stap
Zaai het wortelzaad dun uit in ondiepe geultjes op een diepte van 6-8 mm, in zandige of goed losgemaakte grond. Meng de zaden met fijn wit zand en strooi het mengsel in de geultjes. Bedek ze vervolgens met een dunne laag aarde of compost.
De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten. De hoofdperiode voor wortelen zaaien ligt tussen eind maart en juni, maar als je een kas, folietunnel of cloche hebt, kunt je ook al wortels zaaien in februari.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Controleer op rooting
Wortelen zal over het algemeen in 3-4 weken plaatsvinden, maar sommige planten hebben er langer over. Wanneer de wortels 1-2 inch of langer zijn, is de stek klaar om te worden verpot.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Het is belangrijk dat de bodem constant vochtig is. Vooral de eerste weken na het zaaien mogen de wortelzaden niet uitdrogen, anders kunnen ze niet goed ontkiemen. Geef je planten daarom voldoende water.
wortel zaden. een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Niet te diep planten
Graaf een gat dat net groot genoeg is voor de wortels van elke plant en druk de aarde aan. Zorg ervoor dat de wortelhals van de plant (waar wortels en uitlopers bij elkaar komen) op gelijke hoogte staat met het oppervlak van de grond. Plant niet te diep.
Wortels hebben weinig voeding nodig. Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein. Het liefst groeien wortels op zand- of leemgrond (bodem met een losse structuur).
Geef je nieuwe plant stekken wel voldoende tijd om aan te slaan. Het kan soms wel tot 6 weken duren voordat je stekje een teken van nieuwe wortels vertoont. Soms komt het voor dat je nieuwe plant stekken niet aanslaan.
Wortels zaai je altijd in de volle grond. Je hoeft ze dus niet voor te zaaien. Bij wortels zaaien kun je het best kiezen voor verhoogde ruggen van aarde, waardoor je extra lange en rechte wortels zult oogsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor het gemak wortels te zaaien op een vlak zaaibed.
Sommige planten wortelen in water, maar stekken ontwikkelen een beter wortelsysteem als ze geworteld zijn in een potgrond zonder aarde . Zand of perliet kan ook worden gebruikt, vooral voor stekken die een goede drainage nodig hebben en kunnen rotten als ze te nat worden gehouden.
Bodemwortels zijn taaier en dikker. Waterwortels zijn dunner en delicater . Waterwortels hebben meer haartjes, zodat ze zuurstof kunnen opnemen als ze ondergedompeld zijn in water. Bodemwortels hebben zich aangepast om hun zuurstof uit de lucht te halen.
Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk. Planten hebben calcium nodig om veel en sterke wortels te kunnen ontwikkelen.
Radijs, Raapstelen, Spinazie, Wortelen, Veldsla, Erwten en Kervel zijn allemaal soorten die niet veel last hebben van de koude temperaturen. Je kan ze dus perfect in januari al zaaien. Je kan ook beginnen met voorzaaien, zo kan je sneller beginnen en zullen je planten sterker zijn tegen dat ze in volle grond mogen.
Zorg voor voldoende, gelijkmatige vochtigheid
Wortels hebben vaak twee tot drie weken nodig om te ontkiemen, afhankelijk van de temperatuur van de grond. Pastinaken hebben er nog langer over. Als de grond eromheen ook maar enigszins uitdroogt voordat ze echt goed zijn aangeslagen, maken ze geen schijn van kans.
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Geef tijdens en ook na het kiemen regelmatig water. Per vierkante meter kan je ongeveer 115 tot 157 wortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 12 tot 17 wortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.