Heb je voor de betreffende dag netjes gegeten en je benodigde hoeveelheid eiwitten al merendeels binnen maar nog niet je totale calorieën behaald, dan kun je prima wat chocola eten. Zolang je onder je totale caloriebehoefte blijft van die dag is er niks aan de hand.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Toch kan het veel calorieën en vet bevatten. Bovendien bevat de meeste commercieel geproduceerde melk- en witte chocolade veel toegevoegde suiker. Over het algemeen betekent dit dat chocolade, ongeacht het type, kan bijdragen aan gewichtstoename als je er te vaak grote hoeveelheden van eet .
In plaats daarvan is het belangrijk om met mate van alles te genieten. Dat betekent dat je chocolade kunt eten tijdens een dieet en toch gewicht kunt verliezen . Sterker nog, je zult misschien verbaasd zijn om te horen dat chocolade en gewichtsverlies hand in hand kunnen gaan, omdat chocolade voedingsstoffen bevat zoals antioxidanten en vezels.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om van te overleven. Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen .
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Versnelt het metabolisme. Een van de belangrijkste manieren waarop pure chocolade bijdraagt aan gewichtsverlies is door het metabolisme te versnellen — het proces dat uw lichaam gebruikt om voedsel om te zetten in energie. Pure chocolade bevat bepaalde verbindingen die het thermogene effect van het lichaam beïnvloeden.
Daarom is het het beste om vast te houden aan suikervrije, natuurlijke pure chocolade , die een aardse smaak heeft en kan helpen bij het opwekken van slaap, verlaagt het risico op hartziekten door de aanwezigheid van antioxidanten. Pure en bittere chocolade bevatten weinig calorieën en kunnen effectief helpen bij het beheersen van gewicht.
Pure chocolade kan, met mate, deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor gewichtstoename vanwege het caloriegehalte. Zoek naar pure chocolade met een hoger cacaopercentage (70% of meer), omdat het doorgaans meer calorieën en minder suiker bevat dan lagere cacaopercentages.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Nou, een recent onderzoek uitgevoerd door de British Heart Foundation liet zien hoeveel de gemiddelde Britse volwassene in zijn leven consumeert. Het getal is…. 7.560 of gemiddeld 1 tot 8 chocoladerepen per persoon per week .
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Maar als je veel te veel suiker eet en je lichaam niet meer goed reageert op insuline, begint je pancreas nog meer insuline af te pompen . Uiteindelijk zal je overbelaste pancreas kapotgaan en zal je bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor je vatbaarder wordt voor diabetes type 2 en hartziekten.
Eet je een hele reep chocola dan krijg je een dusdanige hoeveelheid suiker (en calorieën) binnen dat je een bloedsuikerdip kunt verwachten, kort nadat je de chocola op hebt. Het resultaat hiervan kan zijn dat je trek hebt in meer calorierijke en zoete voedingsmiddelen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Donkere chocolade kan voedseltrek voorkomen
Het eten van een stukje of twee pure chocolade zal geen obstakel vormen voor uw gewichtsverliesproces. Pure chocolade vermindert uw hunkering omdat het de overmatige productie van ghreline, een hormoon dat hongergevoelens versnelt, reguleert.
Je kunt afvallen
Door chocolade uit je dieet te schrappen, al is het maar voor een maand, kun je de hoeveelheid calorieën en suiker die je binnenkrijgt verminderen, wat vervolgens kan leiden tot gewichtsverlies.
Eet minder vetrijke voedingsmiddelen, zoals taarten, koekjes, gebak en chocolade . Gebruik de volgende tabel als leidraad en u wordt geadviseerd om het grootste deel van uw voedsel te selecteren uit de sectie met minder vet en het voedsel uit de sectie met veel vet te minimaliseren.