Symptomen van Salmonella Kippen met Salmonella krijgen last van waterige diarree. De ontlasting zit vol met bacteriën. Kippen worden suf en inactief en de kam kan een blauwpaarse kleur krijgen. Ook kan de eierproductie sterk afnemen.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Welke klachten krijg je van salmonella? De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Als uw kudde een salmonella-infectie heeft, zal uw pluimvee lusteloos, zwak, weinig tot geen eetlust en erg dorstig zijn . Vogels die eieren leggen, zullen een verminderde productie hebben en u zult misschien kippen zien met gezwollen ogen, blindheid of gezwollen gewrichten.
CDC schat dat Salmonella meer door voedsel overgedragen ziekten veroorzaakt dan welke andere bacterie dan ook. Kip is een belangrijke bron van deze ziekten. In feite is ongeveer 1 op de 25 verpakkingen kip in de supermarkt besmet met Salmonella .
Het komt vaak voor dat kippen, eenden en ander pluimvee Salmonella en Campylobacter bij zich dragen . Dit zijn bacteriën die van nature in de darmen van pluimvee en veel andere dieren kunnen leven en via hun uitwerpselen of ontlasting kunnen worden doorgegeven. Zelfs biologisch gevoerd pluimvee kan besmet raken met Salmonella en Campylobacter.
Hoewel er innovaties zijn geweest in de verwerking van hele kippen die hebben geleid tot een vermindering van bacteriën, test nog steeds ongeveer 1,5% van de karkassen positief op Salmonella in verwerkingsfabrieken .
Als uw kippen al tekenen van infectie vertonen, laat dan een dierenarts ze onderzoeken. Er zijn antibacteriële medicijnen beschikbaar om salmonella te behandelen .
Volg deze instructies. Neem 2 paar overschoentjes van elke kudde. Bevochtig de overschoentjes met water voordat u monsters neemt - het water moet steriel zijn en mag geen antibiotica (antimicrobiële middelen) of ontsmettingsmiddelen bevatten. Verdeel het huis in 2 gelijke delen voor de bemonstering en gebruik in elk deel één paar overschoentjes.
Deze dieren kunnen soms ziektekiemen bij zich dragen die mensen ziek kunnen maken . Jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem worden eerder ziek van deze ziektekiemen. Was uw handen nadat u gevogelte, hun voedsel of items in hun omgeving hebt aangeraakt.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Toch moet je oppassen met rauwe kip, ook al doe je voorzichtig. “Je kan er zelfs hersenschade van krijgen, of je hele verteringsstelsel lost op door de pathogene organismen zoals E. Coli. Die bacterie is in staat om je darmwand te penetreren en zo in je bloedbaan terecht te komen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De symptomen van voedselvergiftiging door vlees treden over het algemeen binnen zeven dagen na het eten op. Daarom is er weinig reden tot bezorgdheid als u binnen zeven dagen na het eten van onvoldoende verhit vlees geen veranderingen in uw gezondheid ervaart.
Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
Salmonella kan vooral bij zeer jonge kippen tot twee weken oud ziekte en dood veroorzaken. De symptomen kunnen variëren en omvatten zwakte, verlies van eetlust en slechte groei . De dieren worden dicht bij warmtebronnen opeengepakt en zitten met hangende vleugels en hun ogen dicht. Waterige diarree kan ook voorkomen.
3,5 procent rauwe kip besmet
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5 procent van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens.
Kus of knuffel geen pluimvee in de achtertuin en eet of drink niet in hun buurt . Dit kan Salmonella-bacteriën in uw mond verspreiden en u ziek maken. Houd uw pluimvee in de achtertuin en de benodigdheden die u gebruikt om voor ze te zorgen (zoals voerbakken en schoenen die u in het hok draagt) buiten het huis.
De meeste mensen herstellen binnen vier tot zeven dagen van een Salmonella-infectie zonder antibiotica. Mensen die ziek zijn met een Salmonella-infectie moeten extra vocht drinken zolang de diarree aanhoudt .
Kruiden en meer voor zieke kippen
Kaneel – Helpt diarree te stoppen . Epsom-zouten – Ook een goede behandeling voor diarree. Gesneden knoflook en ui – Dagelijks in kleine hoeveelheden gevoerd, helpen ze parasieten te voorkomen en het immuunsysteem te versterken. Aloë vera – Algemene gezondheidsvoeding.
De gecombineerde therapie met oxytetracycline plus neomycine en bacteriële cultuur leek het meest effectief, hoewel de werkzaamheid varieerde tussen de parallelle onderzoeken. Sulfadia-zine plus trimethoprim gevolgd door behandeling met de bacteriële cultuur verlaagde de infectiegraad.
Je kunt salmonella niet op natuurlijke wijze behandelen , je moet een monster van de uitwerpselen van je kippen nemen om te laten testen. Van daaruit zal de dierenarts je het juiste antibioticum geven om het te behandelen (de kans is groot dat het amoxicilline is). De beste remedie tegen salmonella is echter preventie.
De FSIS van het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft Salmonella tot vervalsingsmiddel verklaard in rauwe gepaneerde gevulde kipproducten wanneer deze de drempelwaarde van één kolonievormende eenheid per gram of hoger overschrijden .
De Centers for Disease Control merken op dat mensen ziek kunnen worden van salmonella door alleen al het aanraken van pluimvee of de omgeving van de vogels, zelfs als de vogels er gezond en schoon uitzien . Symptomen van salmonellavergiftiging beginnen meestal 12 tot 72 uur na de infectie, maar het kan tot zes dagen duren voordat ze verschijnen.