Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Het is ook ideaal om sperziebonen eerst te blancheren en ze daarna te (roer)bakken. Door sperziebonen te blancheren, blijven ze mooi groen, knapperig en vol van smaak. Op deze pagina leer je hoe je sperziebonen blancheert én delen we lekkere recepten die je daarna kunt maken.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
Eén van de meest gehoorde klachten bij sperziebonen is bruinverkleuring. Het vermoeden is dat bruinverkleuring het gevolg is van dood celweefsel. De cellen sterven vervroegd door in contact te komen met vrij water. Dit water kan het gevolg zijn van neerslag tijdens de oogst of condensvorming in de keten.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Voeg groene bonen, uienzout, knoflookzout, knoflookpoeder en zwarte peper toe aan de koekenpan. Kook en roer tot de gewenste malsheid is bereikt, 5 tot 10 minuten. Serveer warm en geniet ervan!
De bonen worden bruin door iets dat de Maillard-reactie heet. Dit is een chique wetenschappelijke term die in feite betekent: hitte zorgt ervoor dat de suikers en aminozuren in de bonen reageren en nieuwe smaken en aroma's creëren.
De klassieke manier om bonen te weken is om ze een nacht in ruim water te laten staan. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze koken. Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
De beste manier om gedroogde bonen te koken. Voor de Epi-testkeuken waren de resultaten duidelijk. Het snel weken van de bonen, het zouten ervan aan het begin van het koken en het koken in een pan zonder deksel resulteerde in bonen met een geweldige textuur en een smaakvolle bouillon.
Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade. Wilt u een extra verzekering? Als u groenten bereidt die geblancheerd of gekookt zijn in kokend water, dompel ze dan onder in ijswater om het koken en de schadelijke effecten van hitte snel te stoppen.
Koken zonder Deksel
Als je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
Zout uw water: Net als pasta is zout cruciaal om groene bonen smaak te geven tijdens het koken . Om te controleren of u genoeg zout in uw water hebt gedaan, proeft u het. Het zou ongeveer net zo zout moeten zijn als zeewater. Controleer uw groene bonen: Controleer altijd of uw groene bonen naar wens gaar zijn voordat u het water afgiet.
Oude bonen hebben langer nodig om te koken , en de oudste bonen blijven taai en taai, hoe lang (binnen redelijke grenzen) ze ook sudderen. Als je merkt dat je geweekte bonen langer dan twee uur kookt, en ze worden gewoon niet zacht, dan kan het aan je bonen liggen...niet aan jou.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout. Haricots verts maar 1 minuut blancheren.
Groene bonen kunnen bruin worden als ze gekookt worden door een natuurlijke enzymatische reactie en een afbraak van pigmenten in de bonen . Dit is wat er gebeurt: Enzymatische bruining: Groene bonen bevatten, net als veel fruit en groenten, enzymen zoals polyfenoloxidase.
Veel groene ingrediënten bevatten enzymen die ze bruin kunnen maken, door de structuur van chlorofyl af te breken of door de oxidatie van fenolische verbindingen te katalyseren .
"Bruine vlekken en bonenzaadvormen die uit de schil komen, betekent dat ze oud beginnen te worden", zegt Amidor. Dat betekent dat je ze zo snel mogelijk moet gebruiken of ze binnen een dag of zo moet weggooien. En als de bonen al slijmerig en nat zijn, zijn ze niet langer veilig om te eten .
Dan meng ik de geblancheerde bonen met olijfolie, citroensap en -rasp, knoflook en zout om de smaak op te peppen. Serveer ze gewoon zo, of kleed ze aan met geroosterde amandelen of pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, rode pepervlokken of verse kruiden zoals basilicum, peterselie of tijm.
Sperziebonen kruiden met losse kruiden
Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je sperziebonen te kruiden met losse kruiden. Dit zijn wat mij betreft de lekkerste opties: Kurkuma, chilipoeder, laos, gember en natuurlijk peper en zout.
Over het algemeen passen de meeste bonen goed bij kruiden als peterselie, rozemarijn, salie, bonenkruid en tijm . Met knoflook en uien kun je ook meestal niet de mist in gaan. Bepaalde soorten bonen, zoals tuinbonen of mungbonen, hebben andere affiniteiten met bepaalde kruiden en specerijen.