En dan … opwarmen Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
De meeste diepvriesmaaltijden in ons assortiment kunnen in de oven of airfryer opgewarmd worden, zonder vooraf te ontdooien. Het heeft alleen wat meer tijd nodig. Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 50 tot 60 minuten nodig op 150 graden.
Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is. Er is geen exacte tijd te geven voor hoelang iets moet ontdooien.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Diepvriesgroenten, bijvoorbeeld, of bereide producten zoals kroketjes hoef je niet vooraf te ontdooien. Ook ovenschotels die je ingevoren hebt kun je rechtstreeks in de oven zetten om op te warmen, op voorwaarde dat je een schaal of bakje hebt gebruikt dat zowel in de diepvriezer als in de oven mag.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan. Verwijder bij het gebruik van de oven wel de folie. Gebruik je het fornuis, dan kun je het beste een koekenpan gebruiken.
Opwarmen in de magentron
Wilt u de maaltijd opwarmen in de magnetron? Dan wordt doorgaans geadviseerd om de magnetron in te stellen op 500 – 600 watt. De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten. Op het etiket van de maaltijd staan deze instructies precies weergegeven.
Op welke stand? En hoe lang? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis. 800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Als tijd essentieel is en je moet wat vlees snel ontdooien, dan kun je de magnetron gebruiken, maar zorg ervoor dat je de ontdooistand gebruikt of zet het vermogen erg laag. Je wilt niet dat het vlees van buiten gaat koken. Je mag nooit vlees opnieuw invriezen, inclusief kip en vis die is ontdooid.
Het gerecht kan bevroren worden opgewarmd, maar we raden aan om het ontdooid op te warmen. Bevroren: Trek een hoekje van de folie, ongeveer 1 tot 2 cm. Magnetron gedurende 4-5 minuten of tot het gloeiend heet is. Laat het 30 seconden rusten voordat u de folie er helemaal af trekt .
Of zet de bak met bevroren saus dertig minuten lang in heet water tot aan het deksel, giet het mengsel vervolgens in een pan met deksel op middelhoog vuur en doe het deksel erop . De bevroren saus wordt tijdens het verwarmen in stukken gebroken.
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Opwarmen is iets anders dan regenereren. Vaak zijn deze maaltijden heet van buiten, maar koud van binnen en er gaat veel smaak en textuur verloren in het verwarmproces. Bij regenereren zorg je ervoor dat zo veel mogelijk van de originele smaak en textuur behouden wordt.