In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Gebruik regionale olie
In Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie. Net als vroeger. Dan maken we weer koekjes naar (groot)moeders recept. Alternatieven kunnen we dichtbij huis op duurzame wijze produceren.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Bij inname via de mond: Palmolie wordt vaak geconsumeerd in voedsel. Maar palmolie bevat een type vet dat het cholesterolgehalte kan verhogen. Mensen moeten dus vermijden om palmolie in overmaat te eten. Palmolie is mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn .
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Het totale palmolie-areaal in Indonesië is ongeveer 7.1 miljoen hectare en in Maleisië ongeveer 4.6 miljoen hectare. In Zuidoost Azië is 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. Palmolie zit niet alleen in voeding. Het is ook een grondstof voor biodiesel.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
Niet-100% pindakaas is beter te smeren. Er zijn stoffen aan toegevoegd zoals emulgatoren en palmvet om de pindakaas smeerbaar te houden. En dát maakt deze pindakaas minder gezond. Kies je voor pindakaas, neem dan dus een variant met 100% pinda's, zonder toegevoegd zout, suiker, emulgatoren en ander vet.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Sheaboter, kokosolie, olijfolie, babassu-olie en torula-olie zijn slechts enkele van de beschikbare, haalbare opties. Door deze alternatieven te omarmen, kunnen consumenten en fabrikanten bijdragen aan een duurzamere toekomst voor zowel onze planeet als de persoonlijke verzorgingsindustrie.
Shea boter wordt gewonnen uit de vruchten van de kariteboom, die niet groeit op plantages maar uitsluitend in de vrije natuur van de Afrikaanse savanne. De noten worden geraapt, gekraakt, gewassen en verwerkt tot 100% plantaardige shea boter.
Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.
Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Palmolie wordt gebruikt bij de productie van voedingsmiddelen zoals cake, chocolade, koekjes, margarine en frituurvet . Het wordt ook aangetroffen in cosmetica, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen en kan worden gebruikt als biobrandstof. Tot 50% van de producten in een gemiddelde Britse supermarkt bevat nu palmolie!
Ingrediënten: 'PINDA'S, BEVAT 2% OF MINDER VAN: PLANTAARDIGE MONOGLYCERIDEN (VAN PALMOLIE ), ZOUT.'
MaraNatha Crunchy Biologische Pindakaas Spread
Als je geen menselijke cementmixer bent, is de knapperige pindakaas van MaraNatha veel makkelijker te roeren dan andere natuurlijke knapperige pindakaas die we hebben geprobeerd. Toch zit het vol met lekkere, grote stukken pinda en is het palmolievrij.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Ondanks het hoge palmitinezuurgehalte in palmolie suggereren sommige onderzoeken dat het consumeren ervan mogelijk geen negatief effect heeft op ontstekingen en zelfs een gunstig effect kan hebben. 11 Dit komt waarschijnlijk doordat palmolie ook ontstekingsremmende eigenschappen bevat, zoals tocotrienolen (chemicaliën uit de vitamine E-familie).
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.