Dat die prijsverschillen er zijn, heeft meerdere redenen. Volgens belangenorganisaties van ondernemers zouden Europese leveranciers van bijvoorbeeld supermarkten, drogisterijen of elektronicaketens de winkels belemmeren om hun inkopen over de grens te doen.
Nederland produceert die namelijk grotendeels zelf, waar de Duitsers versproducten veel vaker importeren. "Maar alle andere producten zijn in Duitsland veel goedkoper in de supermarkt. Neem een fles Coca Cola. Die is bij ons 1,78 euro en in Duitsland 1,02 euro.
Door strenge regels van grote voedingsfabrikanten wordt het Nederlandse supermarkten onmogelijk gemaakt om over de grens inkopen te doen, blijkt uit onderzoek, waardoor onze boodschappen een stuk duurder worden. En dat tot grote frustratie van supermarktbedrijven, én consumenten.
Een liter cola kost in Nederland op dit moment bijvoorbeeld zo'n 1,50 euro, terwijl dezelfde cola bij supermarktketen Edeka in Duitsland 1,07 euro kost.
Voor een halve liter Coca-Cola of Sprite betaal je zes euro. Bruiswater kost vijf euro, net als een kleine beker Red Bull (0,25 l).
Picnic is een Nederlandse online-supermarkt. Het bedrijf bezorgt uitsluitend aan huis en heeft geen eigen winkels. Het is actief in Nederland (sinds 2015), Duitsland (2018) en Frankrijk (2021).
Soms kan het zo zijn dat je in het buitenland geen statiegeld betaald, maar er wel een Nederlands statiegeldlogo op de verpakking staat. Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren.
Verzorgingsproducten veel goedkoper in Duitsland
Ook dit komt doordat er minder aanbiedingen zijn in Duitsland. “Bij Nederlandse drogisterijen is zo'n 50 procent van het assortiment permanent in de aanbieding.” Dit lijkt misschien voordelig, maar daardoor liggen de standaardprijzen extreem veel hoger dan in Duitsland.
Altijd lage prijzen
Bij het vergelijken kijken we naar de prijzen van vergelijkbare producten in dezelfde gemeente. Daarbij letten we bijvoorbeeld op merk, inhoud, verpakking en keurmerk. Verder gaan we regelmatig op reis voor de laagste prijs en vind je in de app steeds meer producten met stapelvoordeel.
Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft uitgerekend dat Mexicanen de meeste frisdrank drinken – 163 liter per persoon per jaar – én dat van heel Latijns-Amerika in Mexico de meeste mensen sterven aan de gevolgen van suikerziekte.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
Uit onderzoek, waarbij respondenten beide cola's blind proefden, kwam naar voren dat er geen verschil was in smaak. Coca-Cola is dus niet lekkerder dan Pepsi, maar consumenten zijn wel bereid hier 44 cent meer voor te betalen. Je betaalt dus voor het merk.
In Duitsland wonen is qua levenskosten net wat goedkoper dan in Nederland. Dit is dan ook de reden dat veel Nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen ervoor kiezen om in dit land boodschappen te doen. Dit is dan ook een goede reden voor u om naar Duitsland te verhuizen.
Door strenge regels van grote voedingsfabrikanten en leveranciers wordt het Nederlandse supermarkten nu onmogelijk gemaakt om over de grens inkopen te doen. Zelfs als daar producten voor een betere prijs te koop zijn. De supermarkten worden 'dwingend' naar de Nederlandse vestiging van de betreffende fabrikant gestuurd.
Per 1 januari gaat in Nederland de accijns op alcohol met 16 procent omhoog en wordt winkelen bij de oosterburen nog goedkoper. Dan betaal je daar voor een fles whisky of wodka zomaar 7 tot 8 euro minder.
Picnic mag Duitse producten voorlopig aanbieden want consument wint. Picnic mag zijn Duitse producten, die goedkoper zijn dan dezelfde producten in Nederland, blijven aanbieden in Nederland. De reden is dat de consument hier de winnaar is.
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus de Picnic bezorgers rekenen nergens op. Mocht u toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan bent u natuurlijk vrij om iets te geven.
Omdat Picnic veel meer personeelskosten heeft dan een gewone supermarkt – en bezorgen lang niet zo efficiënt is als mensen naar je winkel toe laten komen – is Picnic verliesgevend. En zal altijd verliesgevend blijven.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Kies een supermarkt uit waar gratis kan worden geparkeerd.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
Niet iedereen is blij met de invoering van statiegeld op blik. Voor ondernemers langs de Duitse grens is de verkoop van blikjes frisdrank al jaren goede handel. In Duitsland zit al sinds 2003 statiegeld op blik.
Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin. Koelman vindt ook dat er wat moet gebeuren aan het zwerfvuilprobleem, maar denkt niet dat de statiegeldregel zoden aan de dijk zet. "Het is betuttelen tot en met.