De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Tot slot gaan we onderzoeken welke voedingsmiddelen waar moeten – en waarom. Deuren: Deuren zijn ideale opslag voor drankflessen, geopend en ongeopend, samen met condimenten zoals jam, chutneys en augurken .
Zet vlees, vis en vleeswaren onder in de koelkast
Onder in de koelkast is het kouder dan bovenin. Dit kan wel 2 °C schelen. Daarom kun je zeer bederfelijk voedsel, zoals vlees(waren), vis of kant-en-klaarmaaltijden het beste op de onderste plank bewaren.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Leg een spons ergens in je koelkast, maar bij voorkeur in een van de lades. De spons zal overtollig vocht van fruit, groenten of andere met water gevulde voedingsmiddelen opzuigen . Omdat je spons het vocht opzuigt, blijven je fruit en groenten droger, waardoor ze langer houdbaar blijven.
U gebruikt uw afwasspons misschien alleen om uw vaat te wassen, maar natuurlijke sponzen hebben verrassend veel toepassingen. Ze worden natuurlijk gebruikt voor persoonlijke reiniging, baden en algemene hygiëne, maar ook voor het schoonmaken van uw huis, auto of zo ongeveer alles anders. Ze zijn ook handig voor schilderen en andere soorten kunst .
In het algemeen geldt dat rauw voedsel altijd onder al het andere in de koelkast bewaard moet worden , dus gekookt voedsel moet erboven bewaard worden als u beide in uw koelkast hebt. Dit is vooral om te voorkomen dat het rauwe voedsel, met name vlees, op een ander ingrediënt druppelt, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Maar hier zijn de basisprincipes: de bovenste plank en de deur zijn doorgaans de warmste "zones", terwijl de middelste en onderste planken geleidelijk koeler worden . Dus, u moet specerijen in de deur bewaren, zuivelproducten, eieren en smeersels op de bovenste planken, vlees en melk op de onderste plank en fruit en groenten in de groentelade.
Je koelkast organiseren doe je volgens temperatuurzones
De koudste zone is dus onderaan, net boven de groentebak. Daar horen de dingen die het snelst bederven. Bovenaan plaats je wat langer goed blijft. Er zijn vier temperatuurzones.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo'n 4 graden Celsius.
Vermijd het bewaren van melk in een van de schappen van de deur. Het is een verleidelijke opslagplek omdat het makkelijk toegankelijk is, maar het is warmer aan de voorkant, en temperatuurschommelingen veroorzaakt door het vaak openen en sluiten van de deur zorgen ervoor dat melk sneller bederft .
Probeer veel verse groenten, mager vlees, fruit en andere voedingsmiddelen te hebben die niet verpakt zijn . Tip: Houd uw koelkast op een temperatuur tussen 32-40 graden F. Verplaats het voedsel dat snel bederft naar voren, waar u het gemakkelijk kunt zien. Groenten.
Op de bovenste plank(en) van de koelkast bewaar je het beste (geopende) potjes met langer houdbare producten, zoals jam, broodsalade, potjes groenten en fruit en margarine. Deze producten hebben niet per se een constante temperatuur van 4°C nodig en zullen bovenin waar het minder (constant) koud is alsnog goed blijven.
De koelkastdeur is de beste plek om flessen melk, sap, koude dranken en potten te bewaren , maar bewaar alleen de flessen die open zijn. Bewaar verzegelde flessen melk op de planken, zodat de open flessen eerst worden gebruikt.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De bovenste planken zijn voor gekookte etenswaren en etenswaren die niet gekookt hoeven te worden, zoals gekookt vlees, restjes, desserts en verpakte etenswaren. De middelste planken zijn voor zuivelproducten en eieren . Plaats de eieren en melk niet in de deurruimte, aangezien dit de warmste ruimte van de koelkast is (hier later meer over).
Een slimme opruimtip is om items die ongeveer dezelfde temperatuur nodig hebben in grotere dozen te sorteren . Het onderste deel van de koelkast is kouder – goed voor rauw vlees en zuivel. Het bovenste deel is beter voor spreads en kant-en-klare maaltijden, bijvoorbeeld. Dozen maken het ook makkelijker om op te ruimen als er iets lekt.
Bewaar bederfelijk eten op 4 graden in de koelkast, dan hebben schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. Bewaar restjes hoogstens 2 tot 3 dagen in de koelkast en dek het altijd af met een deksel of folie. Ook is het verstandig om na te denken over de volgorde van het eten in je koelkast.
Ruikt de koelkast een beetje muf? Bestrooi een vochtige spons met baking soda en leg deze op een plank in de koelkast (uit de buurt van etenswaren). De baking soda en de spons werken samen om vieze geuren te absorberen .
Cellulose sponzen zijn gemaakt van houtpulp en de kleine gaatjes erin helpen om vloeistof te absorberen en het in de spons te houden voor eenvoudige reiniging . Deze sponzen werken goed op borden, aanrechtbladen, badkameroppervlakken en alledaagse vlekken.
Gewoon in de wasmachine
Nou, zeg dat wel. Want je kunt de make up spons ook schoonmaken door ze gewoon in de wasmachine te doen. De sponsjes kun je inderdaad gewoon in de wasmachine doen. Je wast de spons vervolgens bij een temperatuur van 30 graden, en nooit hoger.